Antall observasjoner av perlesnormaneten fortsetter å øke

Nyheter
0

De fleste observasjonene i forrige uke var fra PO4.

I forrige uke nådde det totale antallet observasjoner i år 139. Det viser tall fra JellySafe-prosjektet.

De fleste obsevasjoner var fra PO4 (fra Nordhordland til Stadt). Mengden av perlesnormanet rapportert i hver av disse observasjonene var imidlertid lav, heter det i prosjektets oversikt fra uke 42. I Nord-Norge var det flere observasjoner mellom PO10 og PO12 (fra Andøya til Vest-Finnmark) av mer enn 100 perlesnormanet-fragmenter.

Det har vært flere observasjoner av perlesnormaneten de siste ukene, enn på samme tid i fjor. Det kan også ha sammenheng med økt bevissthet rundt maneten, eller at flere melder inn observasjoner – og trenger ikke å bety at vi når samme høyde som i fjor. Figur: JellySafe

Les også: – Om perlesnormaneten først kommer, har vi få utprøvde tiltak å sette inn

Topper seg ofte i november
Siden uke 36, da JellySafe-prosjektet startet opp med ukentlige rapporter i høst, og frem til nå, er det gjennomgående meldt inn flest observasjoner fra Nord-Norge og Vestlandet. Det er også meldt inn en del observasjoner fra Midt-Norge.

Forrige vinter tok maneten livet av rundt tre millioner oppdrettsfisk. Maneten når vanligvis en topp i november, før antallet avtar rundt januar.

Man kan registrere funn av maneten på Dugnad for havet. Portalen baserer seg på folkeforskning, og tallet observasjoner stiger alltid ved medieomtale eller økt oppmerksomhet rundt en art, ifølge prosjektet. JellySafe skriver at det derfor er viktig å ikke fokusere på antall rapporter, men på mønstrene. Så langt i år har de fastslått at:

  • Perlesnormaneten er tilbake langs kysten
  • Antall observasjoner hver uke har vært det samme som i fjor, eller høyere
  • Tidpunktet for når de kommer er det samme som i tidligere år
  • De siste årene toppet antallet perlesnormanet seg i november, og de forsvant stort sett i januar

Følger med
Tidligere i oktober uttalte Kine Mari Karlsen, regionsjef for havbruk nord i Sjømat Norge, at det er en større oppmerksomhet rundt maneten i år.

– Basert på det som skjedde i fjor, følger oppdretterne nøye med og gjør fortløpende vurderinger. Men så langt i høst har det ikke vært en utfordring, sa hun til iLaks.

Les også: Næringen følger nøye med på perlesnormaneten: – Usikre på om det vil virke

Da iLaks besøkte Bremnes Seashore i uke 42, fortalte de at det er observert flere perlesnormaneter i deres område (PO3), men at de selv ikke har sett den ved merdene. Selskapet var blant de mange som ble rammet av manetangrep i fjor vinter, og de håper nå at de slipper en liknende situasjon i år. Bremnes, som deltar i JellySafe-prosjektet, har blant annet investert i strømgjerder mot lakselus, som de er spente på om også kan ha en effekt mot perlesnormaneter.

Skrekkeksempel fra i fjor: Fisk med ødelagt hode, tre uker etter manetangrep på HI sin forskningsstasjon i Austevoll. Foto. Grethe Thorsheim / Havforskningsinstituttet (HI)

Les også: Ny giv for strømgjerdesatsing mot lus – og maneter?

Prosjektet JellySafe ledes av Havforskningsinstituttet, og jobber for å samle kunnskap og ressurser i kampen mot perlesnormaneten. Tall for inneværende uke er ikke publisert.