Atlantic Sapphire har ikke tidfestet gjenopptaking av arbeidet med byggetrinn to. Selskapet prioriterer omstillingsarbeid.
Tidligere i oktober hentet Atlantic Sapphire inn 60 millioner dollar i ny egenkapital. To Texas-baserte hedgefond, Condire og Nokomis Capital, var største tegnere i emisjonen. I tillegg har Condire gitt selskapet et konvertibelt lån på 213 millioner kroner, som kan konverteres til nye aksjer til kurs 13 øre. Denne måneden har også børsverdien falt under emisjonsverdien.
Nå spekuleres det i om selskapet må hente inn mer penger for å fullføre andre byggetrinn. Dette for å kunne skalere opp og sikre nok volum for å dekke anleggskostnadene som løper. Ifølge finansdirektør Gunnar Aasbø-Skinderhaug er ikke det videre arbeidet med det andre byggetrinnet tidfestet.
– Tidspunktet for når vi kjører i gang med byggetrinn to er ikke bestemt. Denne langsiktige delen av planen trenger vi en ny finansieringsrunde til, sier han til iLaks.
Har finansiering til omstillingsprosess
Finansdirektøren, som også har rollen som viseadministrerende direktør, forteller at det er lagt en strategi for hvordan de skal klare å snu utviklingen i selskapet. Den er delt inn i tre faser.
– På kort sikt vil vi tilpasse biomassen til dagens kapasitet, slik at fisken i anlegget kan vokse seg til slaktevekt i stedet for å slakte liten fisk. Det ser vi effekt av gjennom økt slaktevekt i det siste, forklarer han.
Den neste fasen har et mellomlangt tidsperspektiv.
– Da vil vi fjerne flaskehalser i dagens anlegg slik at fôringskapasiteten øker og vi kan produsere mer biomasse, sier han og legger til:
– Dette er finansiert gjennom den siste emisjonen i selskapet, og vil pågå det neste året.
Andre byggetrinn
På lengre sikt vil selskapet fokusere på realiseringen av andre byggetrinn, og deretter starte produksjon i den nybygde delen av anlegget. Det er den tredje og siste fasen.
– Det vil øke produksjonsvolumet totalt og gi skalaeffekter, men det vil også bedre utnyttelse av fase én, forteller finansdirektøren.
Han bekrefter at det børsnoterte selskapet trenger mer penger til det andre byggetrinnet. Men han ønsker ikke å si hvordan dette skal finansieres.
– Til andre byggetrinn trenger selskapet finansiering, sannsynligvis en kombinasjon av egenkapital og fremmedkapital. Egenkapital kan komme fra eksisterende og/eller nye eiere, jeg kan ikke kommentere på vegne av eierne. Vi har over 9.000 eiere, påpeker han.
Bedre ressursutnyttelse
Gunnar Aasbø-Skinderhaug tror at ferdigstillelsen av det andre byggetrinnet blir et løft for det hardt prøvede selskapet.
– For det første utvider vi antall tanker og kapasitet betydelig. Men det som også er viktig er at vi vil få ut mer effekt av fase én, sier han.
Han utdyper:
– Med det mener jeg at vi får utnyttet utbyggingens fase én bedre. Vi bruker fase én til det den er best på. Og så får vi ny infrastruktur på en del områder, blant annet kjøling, som vil booste fase én, isolert sett.
Chiller plant
Oppdrettsselskapets kjøleløsninger har fått mye fokus, særlig det siste året. I dag har de kostbare eksterne kjøleløsninger. Fullføring av det andre byggetrinnet vil endre på det.
– Vi vil få en mer kostnadseffektiv drift i fase én, når vi har bygget fase to. Da blir det det som vi kaller en chiller plant, som er et eget kjøleanlegg som vil gi kjøling til det totale behovet, forklarer finansdirektøren.
– Dermed får vi en dobbel effekt. Vi får både økt kapasitet som følge av utbyggingens fase to, og vi får mer ut av fase én enn det vi klarer i en standalone setup, oppsummerer Aasbø-Skinderhaug.
Totalt har den landbaserte oppdretteren hentet inn over 700 millioner dollar i frisk kapital. Det 14 år gamle selskapet har aldri tjent penger.