Benchmark Genetics reagerer på utsagn om at at nedfryst melke kun brukes av en femtedel av oppdrettere.
Mandag ble det kjent at Bluefront Equity kjøper 80 prosent av genetikkselskapet Cryogenetics, som spesialiserer seg på nedfrysing av fiskemelke. Finansavisen erfarer at selskapet prises til rundt 200 millioner kroner.
– Det vi synes er spennende er at denne delen av sjømatnæringen er i en veldig tidlig fase. Det er kun 20 prosent av oppdretterne som bruker nedfryst melke (sperm) i dag, mens innen storfenæringen er tallet over 90 prosent. Går vi ti år tilbake i tid var tallet null, uttalte Bluefront Equity-partner Simen Landmark til Finansavisen.
Velbrukt teknologi
Cryogenetics har flere store aktører på kundelisten. Det har også Benchmark Genetics, som ønsker å rette opp i inntrykket av at nedfryst melke i liten grad brukes av oppdrettere.
Kommunikasjonssjef Birgitte Sørheim mener at det i hvert fall ikke gjelder laksefisk, der Benchmark står for store deler av rognleveransene.
– Benchmark Genetics representerer over 30 prosent av det norske genetikkmarkedet, 50 prosent i Europa og cirka ti prosent i Chile – og har drevet med kryokonservering i egne laboratorier i Norge, Island og Chile siden 2018, skriver hun i en e-post til iLaks.
Sørheim påpeker at også Cryogenetics leverer tjenester til flere større aktører, og at store deler av næringen dermed har fisk der kryokonservering (nedfrysing) ligger lenger bak i prosessen.
– Riktig som påpekt
iLaks har spurt Bluefront om en kommentar til disse opplysningene.
– Det er riktig som påpekt at langt flere enn 20 prosent av eggprodusentene benytter frossenmelke i sin eggproduksjon, i det norske markedet. I Norge er det forventet at cirka 20 prosent av total eggproduksjon (atlantisk laks) befruktes med frossenmelke i 2024, skriver CEO Kjetil Haga.
Ifølge Haga er dette basert på Bluefront sine undersøkelser. Han forteller at de har gjort opp mot 50 intervjuer, og hatt grundige markedsundersøkelser.
Les også: Se video: Herfra leverer Benchmark Genetics rogn til nesten 40 land
Uenig i estimatet
– Det høres alt for lavt ut. Vi bruker frossenmelke til vår rognproduksjon i Salten. I tillegg benytter Bolaks, Aquagen, SalMar Genetics og Lerøy frossenmelke til deler av sin produksjon, sier Sørheim til det.
Hun mener at totalen må være langt over 20 prosent.
– Vi har cirka 150 millioner rogn fra Salten alene i år, og det er oppunder 30 prosent av rognproduksjonen i Norge. I tillegg kommer import fra Island som også er basert på kryokonservert melke, og rogn fra de øvrige produsentene.