Illustrasjon: Alliance Prosjekt

Ordfører i Nesseby: – En drømmesituasjon

Nyheter
0

Alliance Prosjekt vil ha landbasert oppdrett i Nesseby i Øst-Finnmark. De får støtte fra kommunen.

– Dette er virkelig en drømmesituasjon, sier ordfører Berit Ranveig Nilssen til lokalavisen iFinnmark.

Fredag var det folkemøte for planene om landbasert oppdrett ved Nyelv i Nesseby, der Alliance Prosjekt har planer om å bygge et gigantanlegg.

– Vi har forhåpninger om å komme opp i pluss minus 30.000 tonn, sa Harald Voigt i Alliance Prosjekt til iLaks, tidligere i måneden.

Dermed er det klart at det hele kan bli stort – dersom de får tillatelsene på plass. Den foretrukne metoden er gjennomstrømmingsanlegg. Til iLaks har Voigt sagt at at de jobber sammen med aktører i oppdrettsnæringen som har god peiling på landbasert. Hvem det er, vil han foreløpig ikke gå ut med.

Les også: Vil produsere laks på land i Nesseby: – Det er mye som skal gjøres først

Tonen fra folkemøtet tyder uansett på at Alliance har de lokale styresmaktene i ryggen. Planene innebærer store investeringer og et potensial for å skape mange nye arbeidsplasser i regionen; 100 på kort sikt, og opp mot 250 på lang sikt. Den nye laksealliansen vil også prioritere lokal arbeidskraft.

«Storsatsingen kan bety at Nesseby virkelig blir satt på kartet, som er sårt trengt for kommunen som opplever alvorlig befolkningsnedgang,» skriver iFinnmark.

De får støtte fra ordføreren, som representerer partiet FTSSH (Fellesliste for Tverrpolitisk Liste, Samefolkets Parti, Senterpartiet og Høyre). Hun understreker at et slikt anlegg vil ha store ringvirkninger både for Nesseby og for hele regionen.

– Vi må ha tro på tilflytning. Om vi ikke klarer å få befolkningsvekst i Nesseby så klarer vi ikke å overleve som kommune, sier hun til iFinnmark.

Alliance Prosjekt har søkt FeFo (Finnmarkseiendommen) om en opsjonsavtale for å etablere et landbasert oppdrettsanlegg i Nyelv industriområde. Anlegget vil inkludere klekkeri, smoltanlegg, matfiskanlegg og slakteri. Arealet som er søkt om er på cirka 100 dekar.