– Vi satser veldig på teknologi og AI for å optimalisere filetproduksjonen

Nyheter
0

First Seafoods nye foredlingsanlegg vil jobbe smartest mulig.

Lukten av nyfiletert laks fyller fortsatt rommet. Maskinene stoppet klokken 12. Nå fylles produksjonshallen i Godvik, en mil vest for Bergen, av gjestene til First Seafood. En tidligere fiskekakefabrikk er Firsts nyåpnede foredlingsfabrikk for laks.

– Fisken kommer inn der oppe til høyre, sier innkjøper Johan Holmefjord og peker ivrig på det blå samlebåndet.

– Så blir den hodekappet, før den går gjennom filetmaskinen. Deretter går den gjennom en trimmerobot, så ettertrimming, beinnapping, etterkontroll og filetscanner. Den scanner 360 grader – for farge, melaninflekker, blodflekker. Kvaliteten bestemmes av maskinen – og hvilken port den skal gå gjennom graderen. Den dekker opp jobben til flere personer, og kan ta opp til 22 fisk i minuttet, forklarer Holmefjord.

Kunstig intelligens
Som etternavnet hinter om, har Johan Holmefjord fartstid hos Bolaks, men også Alsaker og Sekkingstad, før han startet i First Seafood.

Johan Holmefjord er innkjøper i First Seafood. Foto: Aslak Berge

– Vi satser veldig på teknologi og AI for å optimalisere filetproduksjonen. Maskinlæring. Den oppdaterer seg selv. Vi har valgt å bruke Baader i hele fabrikken. De er de dyreste, men utstyret er helt klart det beste, skryter han.

– Vi kjøper også superior, men er spesialisert til å oppgradere «prodfisk» til et så høyverdig produkt som mulig. Skinnemaskinen tar skinnet av fileter ved sårskader, utdyper Holmefjord.

Eksport
Baader er naturligvis på gjestelisten til dagens fabrikkåpning. Blant gjestene er også  representanter fra eksportselskapene Bravo Seafood og Star Seafood.

– Eksportørene er her som leverandører. Jeg kjøper også fra de store oppdretterne, som Mowi, SalMar og Lerøy, sier Holmefjord.

Eksporten står First Seafood for selv.

Filetlinjen til First Seafoods fabrikk i Godvik. Foto: Aslak Berge

Driften er allerede i gang, men på lavt volum i en innkjøringsfase. Snart skal det trappes opp.

– Da skal vi kunne prestere som fabrikken på Kongsvinger. 50 tonn råstoff per dag – på færre hender, sier Roy Olsen, CCO i First Seafood, til iLaks.

Tre fabrikker
Foruten de to norske fabrikkene har First nylig også kjøpt en annen tidligere Insula-fabrikk i Hvide Sande, på den danske vestkysten.

– Insula eier First Seafood 90 prosent, Andreas [Sundnes] ti prosent. First er en egen divisjon i Insula nå, forklarer Olsen.

Insula er i sin tur 90 prosent eid av Gustav Witzøes Kverva, og opprinnelig var ideen at Insula skulle ta unna laks fra SalMar. Den planen er lagt bort.

– Vi opererer i et råvaremarked som alle andre. Vi kjøper råstoff som alle andre, sier Olsen.

Frie tøyler
First har ingen bindinger til SalMar, ingen faste leveringsavtaler.

– Ingenting. Vi er helt uavhengige, så jeg og Andreas har helt frie tøyler, sier Olsen videre. – Vi var fire ansatte for tre år siden. I 2021 omsatte vi for 250 millioner, i 2022 for 550 millioner og i 2023 for 1.150 millioner kroner. Nå har vi 120 ansatte.

Fra og med andre kvartal i 2024 har First en run rate opp mot to milliarder kroner i omsetning.

Filetanlegget ledes for øvrig av Pål Daniel Granberg, med bakgrunn fra SalMars fabrikk på Senja.

– Idag er det ti år og én dag siden stiftelsesmøtet i First Seafood, forteller Andreas Sundnes, før han blir avbrutt av den den høytidelige åpningen av fabrikken. Den er det Bergens varaordfører, Thomas Flesland (Sp), som står for.

Resolutt og med kyndig hånd skjærer han over et rødt silkebånd med en sylskarp filetkniv.

Bergens varaordfører, Thomas Flesland, erklærer fabrikken for åpnet. Foto: Aslak Berge