Austevoll Melaks frustrert over trafikklyssystemet: «Uforutsigbart og vanskeligere å planlegge drift og produksjon»

Nyheter
0

Selskapet økte omsetningen, men opplevde samtidig marginfall i fjor.

Familieoppdretteren fra Torangsvåg omsatte for 394,2 millioner kroner i fjor. Det er en økning på 45,3 millioner kroner.

Driftsresultatet endte på 49,1 millioner kroner, en nedgang på 25,8 millioner kroner fra året før. Driftsmarginen ble på 12,5 prosent.

«2023 var preget av gode laksepriser og tilfredsstillende produksjonsvolum», skriver styret i sin årsberetning.

Ikke-medikamentelle tiltak
Det fremgår av regnskapet at oppdrettsselskapet har investert mye i ikke-medikamentelle tiltak mot lakselus. I fjor anvendte de både luseskjørt, undervannsfôring, leppefisk og rognkjeks i dette arbeidet.

De benytter anledningen til å lufte sin frustrasjon knyttet til det gjeldende regelverket for lusebekjempelse.

«Selskapet ser med bekymring på nedtrekket av maksimalt tillatt biomasse som et resultat av «trafikklyssystemet», som vil medføre en reduksjon i omsetningen og som gjør det uforutsigbart og vanskeligere å planlegge drift og produksjon», utdypes det i årsberetningen.

Samdrift
Virksomheten innehar tre konsesjoner for lakseoppdrett. Den er også andelseier i to samdriftsavtaler sammen med Troland Lakseoppdrett og Langøylaks, med en tredel på hver av dem.

Selskapet har de tre datterselskapene Melingen Shipping, Austevoll Terminalen og Vik Settefisk. I tillegg har de en kontrollerende eierpost på 56 prosent i Telavåg Settefisk, samt andeler på henholdsvis 50 og 33 prosent i Amla Havbruk og Havkar Drift.

Per 31. desember hadde selskapet en egenkapital på 126,2 millioner kroner. Totalkapitalen var på 306,6 millioner kroner, slik at egenkapitalandelen ble 41,2 prosent.

Bedriften, som sysselsatte 11 årsverk i fjor, har satt av 24,6 millioner kroner i konsernbidrag.

Skattebekymring
Austevoll Melaks eies av Melingen-familien. Selskapet kom ikke i grunnrenteskatteposisjon i fjor, men er likefullt bekymret for det samlede skattetrykket.

«Nye regler for verdsetting av selskapet sine oppdrettstillatelser fører til økt skatt på formue for eierne i selskapet. Dette vil medføre en økt økonomisk belastning for selskapet fremover», fremgår det av årsberetningen.

Det er rettet en henvendelse til produksjonssjef Henrik Melingen for en kommentar til regnskapet.

Austevoll Melaks 2023 2022 Endring
Omsetning 394,2 348,9 13,0 %
EBIT 49,1 74,9 – 34,4 %
Resultat før skatt 44,5 71,2 – 37,5 %
Driftsmargin 12,5 % 21,5 %
Alle tall i millioner kroner