Pure Norwegian Seafood hadde et kriseår i fjor. Men omsetningen økte med over 400 millioner kroner

Nyheter
0

Selskapet avslørte skjult salg og brøt lånevilkårene til banken. Nå er det omorganisert og har kun slakterivirksomhet igjen.

Pure Norwegian Seafood (PNS), som har base på Averøy, økte omsetningen med 418 millioner kroner og endte på 2,3 milliarder i fjor. Men driftsresultatet ble mer enn halvert. Det kom på 9,6 millioner kroner, noe som ga en driftsmargin på 0,4 prosent.

I årsberetningen sin vier styret mye plass til den uavhengige granskningen som ble gjennomført i fjor høst, der det ble avdekket systematisk og skjult salg av laks.

«Denne konkluderte med at selskapet i en årrekke hadde solgt frossen laks, som etter det norske regelverket ikke egner seg til konsum til enkelte kunder. Det har også blitt eksportert produksjonsfisk», fremgår det.

Overskygget av avslutningen
Administrerende direktør Remy Strømskag er fornøyd med hva de klarte å oppnå, på tross av at selskapet fikk en vanskelig avslutning på fjoråret.

Remy Strømskag. Foto: Måsøval

– Slakteriet leverte høy kvalitet og gode økonomiske resultater i fjor. Så har det selvsagt blitt overskygget av det styret i PNS fikk gransket og avdekket mot slutten av året i 2023 og i starten av 2024. Slakteriet har fortsatt å levere godt i år, uttaler han til iLaks.

Selskapet har i år vært svært sene med å avlegge regnskapet sitt. Ifølge Strømskag skyldes det et uvanlig første halvår i år.

– Det siste halvåret har vært veldig spesielt for PNS, og vi har i administrasjonen måttet prioritere tid og ressurser på en rekke viktige prosesser. Derfor har vi blitt forsinket med årsregnskapet vårt for 2023, og leverte det etter fristen.

Stort FiiZK-tap
Etter granskningen, som selskapets styre selv hadde tatt inititativ til, ble kjent, er det gjennomført en omfattende rydding og omorganisering av virksomheten.

Nylig ble det rapportert at Måsøval overtok salgsavdelingen til PNS, sammen med partier av frossenfisk og en eiendom.

«Avtalen er å anse som en samlet virksomhetsoverdragelse og omfatter salgs- og logistikkfunksjonen i Pure Norwegian Seafood. Gjenværende virksomhet i Pure Norwegian Seafood etter gjennomføring av denne avtalen vil være drift av slakteriet», skriver styret i årsberetningen.

I fjor ble det også kjent at selskapet hadde meldt inn et krav på 18 millioner kroner til boet i FiiZK-konkursene. Her var det meldt inn et samlet krav på 376 millioner kroner.

Brudd på covenantskrav
Ved årsskiftet hadde selskapet en egenkapital på 96 millioner kroner og en totalkapital på 519 millioner, slik at egenkapitalandelen ble på 18,5 prosent.

Det fremgår av regnskapet at PNS’ långiver stilte krav om en egenkapitalandel på minst 25 prosent ved årsskiftet.

«Selskapet var følgelig i brudd med lånebetingelsene pr 31.12.23. Sparebank 1 Nordmøre utstedte waiver i januar 2024 og forholdet er bragt i orden etter balansedagen og før avleggelse av årsregnskapet», forklarer styret.

Virksomheten er en del av Måsøval-konsernet, som eier 65 prosent av aksjene. De øvrige aksjene eies av Henden-familien på Averøy.

Pure Norwegian Seafood 2023 2022 Endring
Omsetning 2.346,7 1.928,2 21,7 %
EBIT 9,6 22,6 – 57,5 %
Resultat før skatt 11,4 19,8 – 42,4 %
Driftsmargin 0,4 % 1,2 %
Alle tall i millioner kroner