Landbasert-forslaget tas med knusende ro: – Ikke dramatisk for oss

Nyheter
0

Flere av de ledende selskapene forteller at de allerede har tatt høyde for kravene som foreslås av regjeringen.

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har sendt sine foreslåtte regelendringer for landbasert akvakultur på høring. NFD foreslår desinfisering av alt inntaksvann med filtrering og UV-bestråling, eller en annen metode som er godkjent av Veterinærinstituttet, for å begrense risikoen for spredning av smittestoffer. Fjellørretoppdretteren Hardanger Fjellfisk er blant dem som reagerer på forslaget:

– Det vi reagerer på, er kravet om 100 prosent desinfeksjon uavhengig av art og type vann, som vil gi endringer for en hel rekke landbasertanlegg. Det finnes andre anlegg i drift i dag som vil få enorme utfordringer med å løse slike krav, sa Vidar Onarheim i Hardanger Fjellfisk til iLaks.

Enn så lenge virker det imidlertid ikke som at forslaget om desinfisering bekymrer de største landbasertselskapene.

– Relativt fornuftige
– I utgangspunktet virker hovedlinjene relativt fornuftige. Vi har allerede inkorporert disse kravene i driften vår, så det er ikke dramatisk for oss, sier Trond Håkon Schaug-Pettersen, som er administrerende direktør i Salmon Evolution.

Schaug-Pettersen understreker at selskapet er i en prosess med å vurdere regjeringens forslag. Høringsfristen er ikke før 21. november.

Les også: Salmon Evolution sikter på 5.000 tonn i slaktevolum i år

På Indre Harøy, nord for Molde, har Salmon Evoltuion produsert laks på land i to og et halvt år.  Foto: Salmon Evolution

Ørretoppdretteren Hima Seafood, som satser stort både på Rjukan og i USA, har også rigget seg for slike krav.

– Dette har vi allerede forutsett, så hele anlegget vårt er designet med tanke på det regelsettet. Vi har tenkt at dette kunne bli et krav, og er derfor fullt utstyrt med UV-systemer, uttalte CEO Sten Falkum nylig til iLaks.

– Ligger utvilsomt på land
Heller ikke Andfjord Salmon, som holder til på Andøya i Vesterålen, virker særlig bekymret. I en e-post til iLaks skriver daglig leder Martin Rasmussen:

– Først og fremst er det positivt med fremgang i prosessen med å etablere et revidert rammeverk for landbaserte oppdrettsanlegg. Samtidig er det viktig å understreke at det som nå foreligger er et forslag som skal ut på høring. Vi biter oss imidlertid merke i følgende to momenter som er viktige for Andfjord Salmon:

    1. Det fremgår av høringsbrevet at «Forslagene vil ikke påvirke anlegg som allerede har fått tillatelse til oppdrett på land». Andfjord Salmon har allerede lisens på Kvalnes, og utbygging under denne lisensen vil være vårt hovedfokus frem til 2027.
    1. Det nye forslaget til endring i regelverk stadfester det Andfjord Salmon har sagt hele tiden: Vårt oppdrettsanlegg ligger utvilsomt på land. Vi anser det som verdifullt å få fjernet enhver tvil om definisjonen av hva «på land» er.
Martin Rasmussen er CEO i Andfjord Salmon. Foto: Andfjord Salmon.

Les også: Landbasert oppdrett – hva er «på land»?

iLaks har også vært i kontakt med Bue Salmon og Gigante Salmon. Daglig leder i Bue, Knut Eikeland, synes det er for tidlig å uttale seg om høringsforslaget. Gigante Salmon viser til at Sjømatbedriftene jobber med et felles høringssvar for landbasertselskapene.

Stusset på dette
Robert Eriksson i Sjømatbedriftene bekrefter at de jobber med dette, men understreker at det er for tidlig å si noe om hva de kommer til å lande på i sitt høringssvar.

– Vi har vært en pådriver for å få på plass et godt regelverk for landbasert. Den midlertidige stansen har jo vart i flere år, så det er på høy tid at vi får i gang aktiviteten igjen, sier Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene. Foto: Sjømatbedriftene

– Det vi har stusset litt på i høringsnotatet er begrepsbruken. Hvordan definerer man for eksempel en «vesentlig endring»? Hva legger man til grunn? Det er spørsmål man naturlig nok ser på. Og så er det dette som går på desinfisering av inntaksvann, sier han, og legger til:

Generelt er vi veldig opptatt av å få på plass et regelverk som er lett å forholde seg til for aktørene, lett å administrere og praktisere for myndighetene, og som bidrar til god utvikling innenfor landbasert oppdrett. Samtidig er vi svært opptatt av å få et regelverk som ikke bare i teorien, men i praksis også fremstår som teknologinøytralt.

Midlertidig stans på overtid
– Overordnet mener vi det vil være bra å få klarhet rundt dette, og tror at det vil gi en forutsigbarhet fremover, sier Schaug-Pettersen i Salmon Evolution.

Klarhet er det flere som venter på. Siden desember 2022 har det vært en midlertidig stans i tildelingen av nye oppdrettskonsesjoner på land, i påvente av et nytt regelverk. Opprinnelig skulle høringen skje i mai 2023, men den ble utsatt. Nå vil saken først behandles videre etter høringsfristen 21. november.

Les også: Mener Stortinget bør gripe inn etter landbasert-forsinkelse: – Ellers en helt håpløs situasjon for bransjen

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) har medgitt at prosessen har tatt lengre tid enn ønsket.

Departementet vil ikke gi en dato for når man igjen kan søke om landbaserte konsesjoner, men har uttalt at de vil oppheve stansen når et nytt regelverk er på plass. Hvor lang tid det vil ta, avhenger blant annet av hvorvidt det er behov for revidering av forslaget etter den kommende høringen.

Les også: Skal 2024 bli året der noen knekker koden for landbasert lakseoppdrett?