Nytt avslag for Mowis milliardkonsept

Nyheter
0

Offshore-konseptet «Aquastorm» fikk først nei i 2019. 

Fiskeridirektoratet har i dag gitt avslag på Mowi sin søknad om 36 utviklingstillatelser til konseptet Aquastorm. Det skriver direktoratet i en pressemelding.

Konseptet går ut på å forankre merder til havbunnen, og under normale værforhold la merdene opereres nedsenket på 15 meters dybde. Merdene skal ha luftkuppel, og ved behov kunne senkes til 50 meters dyp. Ifølge søknaden skal det første oppdrettssenteret kunne lokaliseres flere kilometer fra land.

I 2019 var det beregnet at oppdrettsanlegget ville koste rundt 3,1 milliarder kroner.

Offshore-konseptet ble først avslått i 2019, da Fiskeridirektoratet mente at prosjektet var umodent, og ikke oppfylte vilkår om «betydelig innovasjon» i laksetildelingsforskriften. Mowi klaget på vedtaket, og i 2022 opphevet Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) avslaget.

Saken ble da sendt tilbake til Fiskeridirektoratet, som nå har konkludert med at det omsøkte prosjektet fortsatt ikke oppfyller kravene til betydelig innovasjon – til tross for at Mowi har lagt ved ekstra dokumentasjon som direktoratet mente var tillitsvekkende og av høy kvalitet.

Fiskeridirektoratet vurderer at flere viktige deler av prosjektet fremdeles er uavklarte og til dels umodne. «Dette gjelder særlig subsea-delene av konseptet, som også er den delen av konseptet som i størst grad skiller konseptet fra andre nedsenkbare anlegg,» skriver de i avslagsbrevet.