Prispress i et marked som aldri har fått tilført mer laks

Nyheter
0

Markedet flyter over av fisk, særlig med lave snittvekter.

– Det er altfor mye fisk. Du sliter med å finne kunder. Og så er transporten et helvete. Hvis du ikke har bestilt bil koster det deg 80.000 kroner å kjøre en bil fra Nord-Norge til Oslo, sier en innkjøper til iLaks.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Han viser til følgende priser, til oppdretter, for laks som skal leveres den kommende uke:

  • 2-3 kg 40 kroner
  • 3-4 kg 60-61 kroner
  • 4-5 kg 63 kroner
  • 5-6 kg 65-66 kroner

– Kundene sitter bare og bestemmer prisen – om de vil ha eller ikke. Det er fullt over alt. Det er ikke lett, sier han.

Rekord
I forrige uke ble det eksportert 38.909 tonn laks, omregnet til rund vekt, ifølge Norges sjømatråd. Det har aldri vært eksportert mer laks fra Norge på en uke.

– Ja, det er mye fisk. Og høyt tempo på det vi holder på med. Det knaker i leddene, både på transport og i terminalene. Det er vanskelig, sier en innkjøper.

– Det er klart prisen er under press. Ned mot 60 kroner for 3-4 kg. Vi har ikke sett 5-tallet ennå, sier han.

En annen eksportør har imidlertid sett 5-tallet.

– Jeg vil si 59-60 kroner på 3-4, 62-63 kroner på 4-5, 65-66 kroner på 5-6, og 2-3 er jo den som har gått skikkelig dårlig. Den er på lavt 40-tall. Mellom 40 og 43 kroner, sier han.

– Det er enorme mengder. 2-3 og 3-4, det er så mye av den sorten. Og så opplever vi nå at Polen skal ikke ha fisk og Nederland skal ikke ha fisk, av disse foredlingmarkedene. De sliter med å ta unna.

– Det er så inn i helvete mye fisk og logistikken er et mareritt. Det er tungt. Rett og slett, sier han oppgitt.

Buffer
En oppdretter bekrefter fallende priser, men ikke så lave som tidligere nevnt av aktørene i eksportleddet.

– Vi har ikke solgt noe til Polen og Litauen, men andre steder er det 64 kroner for 3-4, 66-67 kroner for 4-5 og rundt 70 kroner på 5-6. 2-3 har vært lavere, men den ligger på midten av 40-tallet. Så det er jo 20 kroner ned fra 3-4. Og det kan jeg ikke huske å ha sett før. Så det er mye småfisk – og mye fisk generelt. Det er jo høyeste eksport ever ifølge siste eksportstatistikken, sier han.

– Den aktiviteten som foregår i markedet… i forhold til hvor mye som eksporteres, på midten av 60-tallet, tyder på at det er mye aktivitet som ikke nødvendigvis går rett til konsum. Innfrysing og den slags – som det er hver høst. Men det virker som det er enda mer intenst nå da, mener han.

– Og så ser vel kjøperne at når det er mye småfisk, spiser en av fremtiden. Og da er det enda viktigere å bygge det lageret og den bufferen – for spike’n kan gå enda høyere.