Forskere vil finne fiskehelsesvar i blodprøver, og ønsker samarbeid med oppdrettere

Nyheter
0

Mener at bruk av blodprøver kan utvide verktøykassen til fiskehelsepersonell.

Harriet Romstad er nå i gang med sin nærings-PhD som hun tar hos Aqua Kompetanse. Frem til 2027 skal hun forske på hvordan blodprøver kan brukes til å overvåke fiskehelse og velferd.

– Blodprøver gir oss en unik mulighet til å «spørre» fisken hva den trenger for å ha det bra, sier hun.

Doktorgraden til Harriet Romstad er en del av det FHF-finansierte INDIKATOR-prosjektet, som ledes av Aqua Kompetanse i samarbeid med NMBU, SINTEF og Nord Universitet. Foto: Privat

Tro på blod
Romstad forklarer at fisken evolusjonsmessig er eldre enn pattedyr, og at mange av de fysiologiske systemene hos pattedyr bygger på fiskens biologi.

Blodkjemi, som lenge har vært brukt for å overvåke pattedyrs helse, kan derfor tilpasses og gi verdifulle data også for fisk.

Romstad og teamet i INDIKATOR-prosjektet tar også blodprøver fra villaks, for å etablere referanseverdier for hva som er normale blodverdier hos atlantisk laks.

Ser etter samarbeidspartnere
Blodprøver som overvåkningsverktøy er allerede i bruk i Skottland. I Norge kreves det en spesialtillatelse fra Mattilsynet for å kunne ta blodprøver fra levende fisk. Forsker-teamet jobber derfor med å dokumentere effektene av og eventuelle skader ved blodprøvetaking, noe som kan føre til et paradigmeskifte i overvåkningen av fiskehelse i norsk havbruk.

Det kan være store forskjeller i hvor godt ulike fiskegrupper presterer i sjøfasen, blant annet hvor robuste de er mot sykdom og hvor godt de tolererer behandling. Prosjektet har som mål å kunne forklare noen av disse forskjellene, samt avdekke markører for håndteringstoleranse.

– Vi ønsker å komme i kontakt med oppdrettere som har fiskegrupper som presterer ulikt, slik at vi kan teste blodmarkører i forbindelse med avlusning. Resultatene fra disse prøvene vil bli gjort tilgjengelige for de deltakende anleggene. Det kan gi verdifull innsikt for videre optimalisering av driften, sier Romstad.