Fisken ble stoppet på grensen til Israel og sendt tilbake til Norge. Nå har Mattilsynet konkludert

Nyheter
0

Frossenfisk har lagt på fryselager i over ett år i påvente av avklaring.

I fjor vår måtte to varepartier av frossen laksefilet fra North Sea Seafood returneres fra Israel til Norge, der fisken ble lagt på fryselager. Partiene ble avvist av den israelske grensekontrollen på grunn av dårlig kvalitet.

På bakgrunn av dette ble partiene båndlagt av Mattilsynet da de kom tilbake til Norge, inntil eksportøren kunne fremlegge dokumentasjon på at partiene var egnet til humant konsum.

Ikke egnet til humant konsum
Fisken fra de to varepartiene er endelig blitt analysert, og Mattilsynet har nå konkludert.

«Vi har vurdert resultatene og funnet at partiene i all hovedsak ikke er egnet til humant konsum. Vi fatter derfor vedtak om omsetningsforbud», skriver de i et brev til North Sea Seafood.

Det fremgår av Mattilsynets brev at omsetningsforbudet dreier seg om 36 tonn. Begge partiene, på totalt 46 tonn, var produsert av Abelvær Filetfabrikk.

Frastøtende lukt
Det er Nemko Norlab som har undersøkt fisken. Det er gjort både sensorisk (konsistens, lukt, smak) og mikrobiologisk analyse. I rapporten skriver laboratoriet om de to partiene:

«Fiskefileter hadde stor variasjon i fargen, fra veldig blek til karakteristisk for laksen. De fleste hadde litt syrlig lukt, men noen av dem hadde åpenbart frastøtende lukt».

«Alle fileter var veldig bløte i kjøttet, ved fingeravtrykk rant vannet ut av fisken. Smaken var preget av harskhet. Noen av fileter hadde tydelig smak som følge av nedbrytningsprosesser», heter det i brevet.

Animalsk bioprodukt
North Sea Seafood har overfor Mattilsynet meldt fra om at enkelte batcher med fisk på under 200 kilo ikke er prøvetatt, og at disse skal destrueres. Det har Mattilsynet gitt sin tilslutning til.

«Mattilsynet gir aksept for at nevnte batcher med frosne laksefileter kan sendes til destruksjon. Batchene må klassifiseres og håndteres som animalsk biprodukt», fastslår tilsynet.

Det dreier seg om totalt 1.411 kilo laksefilet.

Det er gjort flere forsøk på å få en kommentar av administrerende direktør Kennet Fjellskål hos North Sea Seafood. Han har ikke besvart disse ved publisering av saken.