Produserte over en halv million fisk for mye i løpet av fire år

Nyheter
0

Besøk fra statsforvalteren avdekket brudd på utslippsløyvet til Hjelvik Settefisk.

Den 22. august dukket Statsforvalteren i Møre og Romsdal opp på tilsyn hos Hjelvik Settefisk på sørsiden av Romsdalsfjorden. Utfallet ble to avvik, hvorav ett av dem ble vurdert som alvorlig.

Statsforvalterens folk avdekket at Hjelvik Settefisk hadde produsert gjennomsnittlig 1,2 millioner settefisk i flere år. Settefiskprodusenten har et utslippsløyve som begrenser produksjonen til én million fisk per år.

På rett side i fjor
I løpet av årene 2020-2022 produserte selskapet 592.862 fisk mer enn det de hadde lov til.

«Dokumentasjon om årlig produksjon er ettersendt. Der går det frem en produksjon i 2020 (1.277.284 stk.), 2021 (1.190.561 stk.) og 2022 (1.125.017 stk.)», skriver statsforvalteren i sin tilsynsrapport.

Ifølge styreleder Bjørn-Vegard Løvik ble det i fjor produsert 981.000 fisk.

– Når vi nå planlegger fremtidig produksjon på settefiskanlegget, vil vi innrette den i tråd med antallsbegrensningen, opplyser han til iLaks.

Hjelvik Settefisk er et datterselskap i Hjelvik Gruppen, som Bjørn-Vegard Løvik kontrollerer. Løvik har sammen med Johan E. Andreassen vært en av grunnleggerne av børsnoterte Atlantic Sapphire.

Les også: Hjelvik Matfisk slapp ut urenset avløpsvann: – Det var heldigvis en beskjeden biomasse i anlegget

Utslippsledning lå for høyt
Styrelederen forteller at de for tiden har en løpende dialog med forvaltningsmyndigheten om saken.

– Vi har hatt en god dialog med statsforvalteren som var på tilsyn i Hjelvik i slutten av august, og vil fortsette med det i forbindelse med oppfølgningen etter tilsynet, forklarer Løvik.

Det andre avviket som ble avdekket var at utslippsledningen lå nærmere land enn det tillatelsen setter krav om. Avløpet slippes på 8-10 meters dyp i Hjelvikbukta. Tillatelsen krever at ledningen skal føres ut i sjøen slik at munningen ligger på minst 20 meter dybde.

Hjelvik Settefisk fikk et gebyr på 10.100 kroner som følge av tilsynet. Gebyret er knyttet til tidsbruken til kontrollørene benyttet til gjennomføring av tilsynet. Selskapet har fått frist til 15. november for å vise hvordan avvikene er rettet opp.