Ny studie viser fôringrediensers direkte virkning på gjellehelse 

Nyheter
0

For første gang har forskere dokumentert de direkte effektene av fôringredienser på gjelleceller og -vev. Resultatene er klare: Ingrediensene som ble testet, viste i laboratoriet en direkte innvirkning på AGD-amøbens overlevelsesevne. Feltstudier dokumenterte færre patogener og raskere heling av gjellevev.

Nylig publiserte det anerkjente tidskriftet PLoS ONE en artikkel om effekten av funksjonelle fôringredienser mot gjelleutfordringer. 

– Vi har undersøkt en aminosyre og to plantebaserte ingredienser, som inngår i kommersielle fôr fra Skretting, for deres evne til å hindre eller hemme mikrobielle infeksjoner. Forsøkene dokumenterer at disse ingrediensene hadde en direkte virkning på overlevelsen av AGD-amøben, rapporterer førsteforfatter Matteo Vitale ved Universitetet i Stavanger, som har ledet mye av laboratoriearbeidet.

Matteo Vitale, UiS

Nytt verktøy for screening av ingredienser
For første gang er screening av funksjonelle fôringrediensers kvalitet og effekter gjort gjennom laboratoriestudier av gjellevev og -cellekulturer. 

– Vi har nå utviklet et effektivt verktøy for å screene funksjonelle ingredienser og innhente nødvendig informasjon for å kunne justere og optimalisere fôrresepter. Metoden kan videreutvikles med flere celletyper og gjør det mulig å undersøke flere effekter av ingredienser uten å måtte teste på levende fisk, forklarer Vitale.

Lab-resultater bekreftet i felt
De undersøkte ingrediensene er allerede i bruk i kommersielt tilgjengelig fôr, og effektene som ble påvist i laboratoriet, ble videre vurdert i et feltforsøk med fisk rammet av kompleks gjellesykdom. Etter tre ukers fôring med Skrettings spesialtilpassede gjellefôr, Protec Gill, ble patogenbelastningen betydelige redusert, og det ble observert en signifikant forbedring i tilstanden til gjellevevet.

– Lab- og feltresultatene viser det samme: De funksjonelle ingrediensene kan forebygge eller dempe gjelleutfordringer, inkludert kompleks gjellesykdom, sier Eirik Hoel, medforfatter og fiskehelsebiolog i Skretting Norge.

Den vitenskapelige artikkelen «Effectiveness of functional ingredients to enhance gill disease in Atlantic salmon» finner du her.

Forskningsprosjektet «In vitro-metoder for screening av nye ingredienser» har vært delfinansiert av Norges Forskningsråd, og er en del av Matteo Vitale doktorgradsarbeid. Prosjektet er gjennomført i samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, Bremnes Seashore, Skretting AS og Skretting AI (Aquaculture Innovation).