For første gang har forskere dokumentert de direkte effektene av fôringredienser på gjelleceller og -vev. Resultatene er klare: Ingrediensene som ble testet, viste i laboratoriet en direkte innvirkning på AGD-amøbens overlevelsesevne. Feltstudier dokumenterte færre patogener og raskere heling av gjellevev.
Nylig publiserte det anerkjente tidskriftet PLoS ONE en artikkel om effekten av funksjonelle fôringredienser mot gjelleutfordringer.
– Vi har undersøkt en aminosyre og to plantebaserte ingredienser, som inngår i kommersielle fôr fra Skretting, for deres evne til å hindre eller hemme mikrobielle infeksjoner. Forsøkene dokumenterer at disse ingrediensene hadde en direkte virkning på overlevelsen av AGD-amøben, rapporterer førsteforfatter Matteo Vitale ved Universitetet i Stavanger, som har ledet mye av laboratoriearbeidet.
Nytt verktøy for screening av ingredienser
For første gang er screening av funksjonelle fôringrediensers kvalitet og effekter gjort gjennom laboratoriestudier av gjellevev og -cellekulturer.
– Vi har nå utviklet et effektivt verktøy for å screene funksjonelle ingredienser og innhente nødvendig informasjon for å kunne justere og optimalisere fôrresepter. Metoden kan videreutvikles med flere celletyper og gjør det mulig å undersøke flere effekter av ingredienser uten å måtte teste på levende fisk, forklarer Vitale.
Lab-resultater bekreftet i felt
De undersøkte ingrediensene er allerede i bruk i kommersielt tilgjengelig fôr, og effektene som ble påvist i laboratoriet, ble videre vurdert i et feltforsøk med fisk rammet av kompleks gjellesykdom. Etter tre ukers fôring med Skrettings spesialtilpassede gjellefôr, Protec Gill, ble patogenbelastningen betydelige redusert, og det ble observert en signifikant forbedring i tilstanden til gjellevevet.
– Lab- og feltresultatene viser det samme: De funksjonelle ingrediensene kan forebygge eller dempe gjelleutfordringer, inkludert kompleks gjellesykdom, sier Eirik Hoel, medforfatter og fiskehelsebiolog i Skretting Norge.
Den vitenskapelige artikkelen «Effectiveness of functional ingredients to enhance gill disease in Atlantic salmon» finner du her.
Forskningsprosjektet «In vitro-metoder for screening av nye ingredienser» har vært delfinansiert av Norges Forskningsråd, og er en del av Matteo Vitale doktorgradsarbeid. Prosjektet er gjennomført i samarbeid mellom Universitetet i Stavanger, Bremnes Seashore, Skretting AS og Skretting AI (Aquaculture Innovation).