Lover at miljøfleksordningen legges frem i år

Nyheter
0

Et forslag til miljøfleksordningen skal komme i år. Prosjektet «Fra rød til grønn kyst» har allerede lagt frem sine anbefalinger.

Et forslag om en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning for havbruket skal legges frem i år. Det stilte et samlet Storting seg bak i vår.

Under en debatt på Arendalsuka lovet fiskeri- og havministerens statssekretær, Even Tronstad Sagebakken (Ap), at miljøfleksordningen vil bli levert i 2024 som vedtatt. Han påpekte imidlertid at Havbruksmeldingen, Dyrevelferdsmeldingen og miljøfleksordningen må henge sammen.

Løsningsforslag ligger allerede på bordet, skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding. Flere ønsker seg en rask implementering av ordningen.

Ønsker fortgang
– Vi trenger en tidsfrist. Ikke for når ordningen skal komme, men for når løsningene skal være implementert, sa Ketil Skår fra Veterinærinstituttet under arrangementet.

Even Tronstad Sagebakken (i midten med mikrofon) deltok i paneldebatt om miljøfleks i Arendal. Vidar Hjartnes i Eide Fjordbruk er helt til høyre i bildet. Foto: Veterinærinstituttet

Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Stavanger, næringslivet, lokal forvaltning og Mattilsynet har samarbeidet i prosjektet «Fra rød til grønn kyst,» og skissert en mulig løsning for produksjonsområdene som er verst rammet av lakselus. Tidligere i år kom de ut med en rapport om dette.

Løsningen tar for seg blant annet produksjon i lukkede eller nedsenkede merder, produksjon av storsmolt og kortere produksjonstid i åpne merder. «Tiltakene får mest effekt dersom en velger ut lokalitetene som betyr mest for smittespredningen i hver region,» er vurderingen.

Høyde for feil
I paneldebatten i Arendal ytret professor Ragnar Tveterås ved Universitetet i Stavanger at en miljøfleksordning må være teknologinøytral og tidsbegrenset, slik at man underveis kan lære av feil i ordningen.

– Vi trenger innovasjon og investeringer for å lære hva som fungerer og ikke fungerer, og vi trenger å komme i gang nå, fordi det tar tid å bygge anlegg og deretter lære av produksjonserfaringer, sa Tveterås.

Vidar Hjartnes fra Eide Fjordbruk fortalte på sin side om den politiske risikoen for oppdrettere ved å bruke store summer på teknologi, når det er usikkerhet knyttet til fremtidige rammebetingelser.

Eide Fjordbruks lokalitet Hågardsneset. Foto: Ørjan Solheim

– Det er generelt stor økonomisk og operativ risiko og mangel på strøm, da Hjartnes, som også understrekte viktigheten av å raskt få på plass en miljøfleksordning for nullutslippsteknologi, sa Hjartnes.

iLaks har forsøkt å komme i kontakt med Sagebakken for en kommentar.