Scale AQ styrket seg og fikk stoppet den negative kontantstrømmen fra driften

Nyheter
0

Men politisk risiko i Norge farget resultatet.

Scale AQ økte omsetningen sin med 294,1 millioner fra 1.957,5 til 2.251,6 millioner kroner i fjor. Omsetningsveksten er først og fremst kommet som følge av økt aktivitet på forretningsområdet «Prosjekt» og i service-segmentet.

Driftsresultatet ble på 115,7 millioner kroner, og det ga en driftsmargin på 6,8 prosent, noe som er en tredobling fra 2022. 

Kontantstrømmen fra driften ble også betydelig styrket. I fjor var kontantstrømmen på 130,4 millioner mens den året før var på minus 123,1 millioner kroner.

Forstyrrelser
Selskapet sin virksomhet omfatter utvikling, produksjon og salg av havbruksrelaterte produkter. Selv om de opplevde en positiv utvikling har det vært preget av urolige tider.

«I det kortsiktige perspektivet har krigen i Ukraina forårsaket forstyrrelser i de globale forsyningskjedene, som igjen har påvirket prisene og leveringstider. Et høyt prisnivå på nøkkelkomponenter og frakt har ført til en ytterligere økning av priser på produkter», skriver styret i sin årsmelding, og legger til:

«Nasjonalt har innføring av grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen hatt en negativ effekt på investeringsviljen i næringen, som har resulterte i lavere ordreinngang sammenlignet med tidligere». 

Administrerende direktør Audun Sivertsen Fjeldvær er likevel fornøyd med det de har oppnådd.

– Vi har gjennom 2023 jobbet med initiativer for økt lønnsomhet og salg, samtidig som vi har lagt betydelig innsats i produktutvikling. I lys av de omstendighetene som har vært gjeldende i form av grunnrenteskatt, Ukraina-krigen og uro i Midt-Østen, slik også nevnt av vårt styre, er vi godt fornøyde med året», skriver han i en SMS.

Kompleks markedsrisiko
Virksomheten legger heller ikke skjul på at det er et komplekst risikobilde i markedet, og fremhever grunnrenteskatten som risikofaktor. 

«Videre har er selskapet utsatt for svingninger i etterspørsel som følge av usikkerhet i det politiske landskapet i Norge, eksemplifisert gjennom innføringen av grunnrenteskatten i 2023″, utdyper Scale AQ-styret.

Selskapet hadde 298 ansatte ved utgangen av fjoråret. Dette er 42 årsverk færre enn i 2022.

Scale AQ er et heleid datterselskap av Witzøe-kontrollerte Scale Aquaculture Group. Witzøe-familien eier 89 prosent av Scale Aquaculture Group gjennom selskapet Kve-En.

Det er rettet en henvendelse til administrerende direktør Audun Sivertsen Fjeldvær.

Scale AQ 2023 2022 Endring
Omsetning 2.251,6 1.957,5 15,0 %
EBIT 152,9 52,6 190,7 %
Resultat før skatt 115,7 35,6 225,0 %
Driftsmargin 6,8 % 2,7 %
Alle tall i millioner kroner