Tollfrihet og særnorsk eksport av produksjonsfisk gir utfordringer for dansk foredlingsindustri

Nyheter
0

EU har forhandlet fram en handelsavtale med Norge, som åpner for tollfri tilgang for bearbeidet laks. Samtidig har norske foredlingsbedrifter enerett på feilretting og eksport av såkalt produksjonsfisk, fisk med sår og misdannelser.

– Vi ser på et scenario der det er toll på råvarene inn i EU, mens nordmenn kan sende den foredlede laksen inn i EU tollfritt, og derfor er dette initiativet helt uforståelig. De får tollfri tilgang til markedet og samtidig tilgang på billigere råvarer i form av produksjonsfisk med eksportforbud, mens vi må betale toll på råvaren.

Det sier Poul Melgaard Jensen, direktør i Danish Seafood Association, til den danske avisen Fødevarewatch.

Han bemerker at normal toll for foredlet laks, som nå skal fjernes, er 13 prosent.

Poul Melgaard Jensen i Danish Seafood Assocation. FOTO: Privat

Danish Seafood har allerede anket det norske eksportforbudet på produksjonsfisk, fordi de særnorske reglene etter organisasjonens oppfatning gir norsk foredlingsindustri et konkurransefortrinn.

I første halvår har markedet blitt oversvømmet av produksjonsfisk fra Norge, noe som ifølge danskene har forårsaket store, uheldige effekter i markedet.

Ifølge avisen Nordjyske har foredlingsselskaper som OH Fiskeeksport og Seawell Hirtshals måttet si opp en rekke ansatte siden nyttår.

Melgaard Jensen etterlyser direkte forhandlinger og tilpasninger mellom EU og Norge, fordi det etter Danmarks syn ikke vil være gunstig å måtte videreføre handelssaken i regi av den internasjonale handelsorganisasjonen WTO. Danish Seafood mener WTO-prosesser er tidkrevende, mens danskene søker en snarlig løsning på problemene.

Tidligere i år fremmet Danish Seafood en klage mot norsk oppdrettsbransje for EUs handelsdirektorat DG Handel på grunn av eksportforbudet av produksjonsfisk.