Forslag om å styrke nettolønnsordningen ble nedstemt i Stortinget: – Det vil kunne gå ut over den norske sjømannen

Nyheter
0

Konstellasjonen med FrP, SV og Rødt hjalp ikke.

I denne uken ble et forslag om å styrke nettolønnsordningen for norske sjøfolk nedstemt i Stortinget. Kommunikasjonsdirektør Harald T. Nesvik hos brønnbåtrederiet Sølvtrans liker ikke det han ser.

– Vi er skuffet over at det ikke følges opp, eller at nivået opprettholdes, på ordningen, slik den er. Det vil si at så lenge man ikke legger til rette for å justere den vil den bli dårligere og dårligere, for hvert år som går, fordi du ikke justerer for lønns- og prisvekst, sier han til iLaks.

Taper terreng
Nesvik har tidligere vært fiskeri- og sjømatminister for FrP i regjeringen Solberg. Han har fått med seg Ap/SP-regjeringen sin politikk, som de har lagt frem gjennom revidert nasjonalbudsjettet og statsbudsjettet. Nesvik er bekymret for signalene som nå sendes. 

– Det er klart at det er et uheldig signal fra regjeringen og fra Stortinget som ikke har sluttet opp om forslaget. Det vil kunne gå ut over den norske sjømannen på sikt, frykter han.

Det var FrPs fraksjonsleder i næringskomitéen Sivert Bjørnstad som, sammen med flere partikolleger, fremmet forslaget i Stortinget. De opplevde å få det nedstemt.  

– Det er jo veldig synd at det bare var Rødt og SV som støttet oss på enkelte av forslagene. I innstillingen valgte regjeringspartiene å ikke skrive et eneste ord, sier han.

Ordløs
Bjørnstad er overrasket at regjeringspartiene ikke skrev et eneste ord i innstillingen sin. 

– Det er veldig sjeldent, særlig i en sak de i Hurdalsplattformen hevder er viktig. Behandlingen i Stortinget denne uken viser dessverre at det kanskje ikke var så viktig likevel, sier han oppgitt.

Næringspolitikeren deler Nesvik sin bekymring for konsekvensene av en stadig svekket nettolønnsordning.

– Hvis vi ikke styrker ordningen vil det bli mer attraktivt å ansette billigere arbeidskraft fra utenfor EØS-området. Det gjelder både brønnbåtnæringen og alle andre innenfor den maritime næringen, påpeker han.

Sivert Bjørnstad. Foto: Skjermdump Stortinget