Ble oppdaget på Slakteriet i Florø: Mattilsynet fant «prodfisk», men ikke eksportregistrering.
Sego Seafood, som har base på Mathopen like ved Haakonsvern i Bergen, ble stiftet 30. november i 2022. Bare to og en halv måned senere gjennomførte Mattilsynet en inspeksjon på Slakteriet i Florø. Der oppdaget de nærmere syv tonn produksjonsfisk, populært kalt «prodfisk», som Sego Seafood hadde sendt til utlandet uten feilretting i Norge. Dette fremgår av et brev som iLaks har fått innsyn i.
«Sego Seafood har sendt produksjonsfisk til utlandet utan at den først har vore til feilretting i Norge. Det gjeld 6.892 kilo produksjonsfisk som er slakta 14. februar 2023 på Slakteriet i Florø. Fisken var først eigd av to andre eksportørar og vart deretter seld til Sego», skrev avdelingssjef Gro Eliassen hos Mattilsynet, i brevet til Sego Seafood, som ble sendt i fjor sommer.
Stusset over regel
Ifølge Eliassen skal Sego Seafood ha bekreftet forholdet.
«De stadfestar at denne produksjonsfisken er gått til utlandet, samt nokre andre parti slakta på andre slakteri. De forklarar at noko av fisken er liten, og den ikkje er ønska av norske produsentar.»
I brevet henviste avdelingsdirektøren blant annet til paragraf 17 i fiskekvalitetsforskriften, som stiller krav om at produksjonsfisk skal bli sendt direkte til feilretting og videreforedling i Norge, før den kan eksporteres.
«De stussar likevel på delar av regelen. Når fleire salsledd har eigd fisken før dykk, så stiller de spørsmål ved om regelen eigentleg er brote før fisken vart seld til Sego», gjenga Eliassen.
Veiledning – i denne omgang
Sego Seafood slapp unna med en mild irettesettelse, en såkalt veiledning, i dette tilfellet.
«Vår reaksjon i denne omgong er derfor rettleiing om kravet, og at de må ha eit system som sikrar at de ivaretek kravet om at produksjonsfisk ikkje skal sendast til utlandet før den er feilretta», konkluderte Mattilsynets avdelingssjef.
Mattilsynets representant fastslo også at Sego Seafood ikke var en kjent eksportør for dem.
«Sego Seafood har ikkje vore registrert i vårt system som eksportør, eller at de har samhandla fisk til EU. For å få registrert denne rettleiinga har vi registrert Sego som eksportør/samhandle av fisk», påpekte Eliassen.
Vil ikke kommentere
Stephan Godøy Sætre er daglig leder i og eneeier av Sego Seafood. Han vil ikke si noe om saken, utover at han bekrefter at selskapet har eksportlisens.
– Sego Seafood har eksporttillatelse. Ut over dialogen med Mattilsynet har jeg ingen kommentar, skriver han i en e-post til iLaks.
Selv om Sego Seafood har lisens, fremkommer ikke selskapet på Norges sjømatråd sin frivillige oversikt over norske eksportører.