Håper nedsenkbare merder kan styrke fiskevelferden

Nyheter
0

Lerøy satser tungt på ny teknologi.

I høst offentliggjorde Lerøy planene om å bruke nedsenkbare merder for å bøte på sine tidvis betydelige biologiske utfordringer. 20 prosent av fisken i Lerøy skal i løpet av første kvartal benytte den nye skjermingsteknologien.

Ifølge selskapet bruker de nå over 300 millioner kroner på tiltak som kan holde lus borte fra fisken. Det skjer enten ved å montere skjørt rundt merder, eller senke merdene til under lusebeltet.

Denne skjermingsteknologien er nå tatt i bruk ved lokaliteten Hestabyneset, i Langenuen i Sunnhordland.

– På dypt vann utsettes fisken for mindre risiko og parasitter som lus, forklarer produksjonssjef Hildebjørg Åsvang i Lerøy Sjøtroll til Bergens Tidende.

Hestabyneset er Lerøy Sjøtrolls andre anlegg med nedsenkede merder. Fisken svømmer på 25–40 meters dyp, der den følges via kamera. Merdene kan heises opp og ned med vinsjer.

Daglig leder Morten Fjæreide i Lerøy Sjøtroll mener endringer må til.

– Ut fra et fiskehelseperspektiv kan vi ikke fortsette som før. Lerøy Sjøtroll har utfordringer, som våre naboer. Dette er et av tiltakene som må til. Vi må bli mer bærekraftig ved å redusere behandlingsfrekvensen og øke overlevelsen, sier han.

Lerøy har store forventninger til den nye teknologien.

– Det blir spennende å se effekten i 2024, men kanskje den aller største effekten vil komme i 2025. Det er da vi skal få mest uttelling for de tiltakene som vi har iverksatt. Lykkes vi virkelig med skjermingsteknologien, vil vi se effekten mot slutten av 2024. Det kan gi oppside i guidingen, men vi prøver å være litt konservative, uttalte konsernsjef Henning Beltestad i november.

–  Vi har startet med vår første nedsenkbare lokalitet for dypdrift på 30 meter. Første lokalitet blir tatt ut i juli, og vi ruller nå ut på flere og flere lokaliteter i Midt-Norge og Sør-Norge, der vi har de største biologiske utfordringene. Vi ser allerede gode resultater, med mindre lus og ingen behandling nødvendig på fisken. Det virker veldig positivt så langt, sa Beltestad.

Fjæreide sier til BT at 40 prosent av laksen som Lerøy Sjøtroll nå setter ut, settes ut i nedsenkbare merder eller merder med skjørt. Mindre lus gir færre avlusningsoperasjoner og mindre stress for fisken, noe som igjen kan gi lavere dødelighet.