Pharmaq om frihandelsavtale med Chile: – Veldig positivt for oss

Nyheter
0

Vaksinekjempen ser frem til å få samme vilkår som EU-landene.

Tirsdag kunngjorde regjeringen at Norge, og de andre EFTA-landene, har blitt enige om en ny frihandelsavtale med Chile. Avtalen innebærer tollfrihet for norske fiskevaksiner.

Som et av de største markedene for norske vaksiner til oppdrettsnæringen, er Chile et svært viktig land for Zoetis-eide Pharmaq, som er globalt ledende innen fiskevaksiner. Selskapet har også kontor i Chile.

Nyheten om frihandelsavtalen har nådd frem til Overhalla i Trøndelag, der Pharmaq har sitt hovedkontor.

– Tollen er særnorsk
Bernt Martinsen, toppsjefen i Pharmaq, har følgende å si om avtalen:

– Det er i utgangspunktet veldig positivt for oss. Vi betaler jo seks prosent i importtoll på det vi sender til Chile.

Martinsen forklarer at EU-landene har hatt en slik avtale i mange år.

– Produkter som vi produserer utenfor Norge er ikke omfattet av tollen. Tollen er særnorsk. Så vi er glade for at vi vil kunne få samme vilkår som andre, sier han.

Pharmaq er globalt ledende innen vaksiner og innovasjon til havbruksnæringen. Ifølge tidsskriftet «Farmatid», er 90 prosent av verdens oppdrettslaks vaksinert med en Pharmaq-vaksine. Foto: Pharmaq

Martinsen ser imidlertid ikke for seg at endringen trer i kraft i år.

– Ut ifra det vi vet, vil det ta noe tid før avtalen trer i kraft. Vi forventer derfor ikke å se effekten av dette før i 2025, uttaler han.

Stor salgsregion
For Pharmaq var Chile den viktigste salgsregionen i 2022, med et salg på 706,6 millioner kroner – foran Norge med 636 millioner kroner. På spørsmål om hva Pharmaq kan tjene på en frihandelsavtale med Chile, svarer Martinsen:

– Det er jo ganske betydelig. Vi ser frem til å kunne bruke mer på forskning og utvikling av nye produkter.

Vaksinering av pangasius ved Mekongdeltaet i Vietnam. Foto: Aslak Berge

– Vi sparer seks prosent importavgift på det vi importerer til Chile. Dette gir oss muligheter til å intensivere vår FOU innsats mot Chile og andre markeder, og bidra til bedre fiskehelse, legger han til.

Har bedt om dette
Martinsen sier at de ikke visste om at det var kommet en enighet rundt en ny frihandelsavtale med Chile, før regjeringen gikk ut med nyheten. Pharmaq har imidlertid hatt jevnlige diskusjoner med myndighetene, forteller han, der de har sagt fra om at de gjerne skulle hatt en slik avtale.

– Den nye frihandelsavtalen med Chile samsvarer med dagens regelverk i EU, og dette er vi svært fornøyde med, sier Martinsen.

Les også: Gullkantede fiskevaksiner: Pharmaq fikk en driftsmargin på 53,6 prosent i fjor

Pharmaq hadde i 2022 en omsetning på omtrent 1,6 milliarder kroner, og et driftsresultat på i overkant av 840 millioner kroner.