Biokraft har levert flytende biogass (LBG) fra Skogn i drøyt fem år. Drivstoffgassen har blitt levert til transportkunder i Norge, Sverige, Tyskland og Nederland. I anledningen fikk Biokraft besøk av statsminister Jonas Gahr Støre.
Støre ble tatt imot av Biokraft-sjefen i Norge, Håvard Wollan, og fabrikksjef Pål Ørjan Nygård. I litt ruskete trøndervær fikk statsministeren være med rundt på anlegget, som ifølge Biokraft er verdens største integrerte anlegg for produksjon av flytende biogass.
Underveis i befaringen fikk statsministeren møte flere av de ansatte, som ivrig forklarte en interessert statsminister om hvordan flytende biogass produseres.
Biprodukt fra oppdrett
Statsministeren fikk blant annet vite at Biokraft tar imot mer biprodukt fra norsk oppdrettsnæring enn noen andre biogassanlegg – cirka 70.000 tonn i 2023. Statsministeren fikk også vite at biogass som klimaløsning er et kinderegg av positive effekter:
-
- Klimagassutslipp fra avfall og biprodukt blir eliminert ved at dette istedenfor blir råstoff til biogassproduksjon
- Fornybar biogass drivstoff fortrenger fossilt drivstoff og reduserer klimagassutslipp
- Når Biokraft kommer i gang med CCS, så gir dette ytterligere reduksjoner i klimagassutslipp, og netto klimagassutslipp fra virksomheten kan bli negativ
Etter befaringen var det servering av jubileumskake og kaffe til statsministeren og de øvrige besøkende, samt alle ansatte i Biokraft Norge.
– Jeg vil gratulere dere som jobber her for å være i en pionerbransje, sa statsminister Jonas Gahr Støre.
– Vi er nå i det som er overgangen fra det fossile til det fornybare. Vi må levere, og vi skal levere på norske mål. Dette er veldig spennende. Vi kan gjøre ting i Norge som i seg selv ikke forandrer verden, men vi gjør noe som verden kan ta etter. Det kan få enorm stor betydning. Dere som jobber her, er et forbilde for verden.
Utvikle
Administrerende direktør Håvard Wollan var glad for besøk av statsministeren.
– Biokraft Skogn er ett av Europas mest besøkte biogassanlegg, men det er ikke hverdagskost å få en statsminister på besøk. Det er veldig motiverende for alle oss ansatte.
– Vi tar årlig imot cirka 70.000 tonn biprodukt fra norsk oppdrettsnæring, mer enn noen andre. Vi opplever at oppdrettere nå viser større interesse for de positive bærekraftseffektene av samarbeid med oss, og vi ser gode muligheter for å videre utvikle samarbeidet med oppdrettsnæringen, sa Wollan.