Besøkssenteret i Hardangerfjorden får anerkjennelse for sitt spesielle utseende og budskap, i 2024-utgaven av «German Design Awards».
– Vi er stolte av å bli tildelt gull i kategorien «utmerket arkitektur», skriver Salmon Eye på sin Facebook-side.
«Salmon Eye er utvilsomt imponerende og visjonær: Den sfæriske, flytende bygningen overrasker med spektakulær arkitektur. Innpakket i sølvfarget fiskeskjell fra utsiden, rommer interiøret et utstillingsrom for akvakultur, og en eksklusiv gourmetrestaurant».
Slik begynner juryens begrunnelse, som gjengis av Salmon Eye. Den fortsetter slik:
«Besøks- og læringssenteret i Hardangerfjorden er et imponerende eksempel på en fiskekultur som tar vare på ressursene. I en ekstraordinær atmosfære blir besøkende gjort oppmerksom på en mer ansvarlig tilnærming til havet. En dristig arkitektur som inspirerer».
To prestisjepriser på tre uker
Prisvinnerne vil motta heder og ære på selve prisutdelingen i Frankfurt i januar, skriver German Design Award på sine nettsider.
Dette er andre gang på under én måned at Salmon Eye går til topps i en europeisk kåring.
I slutten av november fikk lakseøyet fransk kudos for sitt kjøkken, da restauranten Iris mottok «Game Changer»-prisen.
Les også: Gourmetrestauranten på Salmon Eye vant fransk prestisjepris: – Jeg er både rørt og stolt
Prisen gis ut av La Liste, som anses for å være en av verdens mest innflytelsesrike restaurantguider. Dette var første gangen en norsk restaurant vant prisen.
Visningssenteret står i fare
I Havbruksutvalgets rapport om tillatelsessystemer i havbruk, som ble lagt frem i september, foreslår de blant annet å avvikle ordningen med visningskonsesjoner.
Dette skapte reaksjoner blant flere visningssentre, og Eide Fjordbruk sitt lakseøye er blant sentrene som kan rammes, dersom dette vedtas.
– Salmon Eye er et dyrt prosjekt, som aldri kommer til å bli lønnsomt, sa daglig leder i Eide Fjordbruk, Sondre Eide, til iLaks etter at rapporten ble lagt frem.
– Ordningen med visningssentre har vært en ganske bred ordning, med mange konsept. Samtidig har det vært viktig for Eide å etablere et senter som blir driftet uavhengig, for å bli en drivkraft i arbeidet med innovasjon, utvikling og framtidig matproduksjon fra havet, fortsatte han.