Strømmen går stridt under broen som krysser Etne-elven. Like ved broen er det spent en laksefelle tvers over elven. Her fanges det meste av fisken, den som ikke hopper over, som skal opp for å gyte i vassdraget.
– Laksefellen er produsert i California, forteller Ingrid Lundamo. Hun er leder for fellestyret i Etne, samt miljø- og kvalitetsjef i Marine Harvest. Blant tilhørerne er tre utsendinger fra Miljø og Energi-komiteen på Stortinget; Heikki Holmås (SV), Erik Milde (Høyre), og Oskar Grimsrud (FrP).
Ved elvebredden fettfinneklippes og veies en sølvblank rugg på syv kilo, før den slippes ut i elven.
Fellen i Etne-elven er finansiert av oppdrettere og støttet fra velvillige grunneiere og frivillige innsatstimer i dugnad.
– Så langt i år har det blitt tatt to oppdrettslaks, 71 villaks og 112 ørret, sier Lundamo.
Sunnhordaland og nordlige Rogaland er et område som har vært hardt rammet av flere rømninger det siste halvåret. Innslaget i Etne-elven er likevel, så langt i sesongen, ikke mer enn én prosent av totalen.
– Erfaringsmessig kommer en økende andel rømt fisk utover sesongen, utdyper Jens Christian Holm fra Fiskeridirektoratet til iLaks.
I fjor sorterte en ut syv prosent oppdrettslaks fra laksefellen i Etne.
– Da er en over fire-fem prosent – da er du over risiko-sonen, sier Holm.
I det samme kommer Vidar Børretzen, leder i Etne elveeierlag, bærende på en død storlaks.
– Dette er en skurk, sier han, og legger til at det er en oppdrettslaks. – Se så mye lus den har! sier Børretzen ivrig.