Spekulasjon om salg fyrer opp Cermaq

Nyheter
550

Cermaq-aksjen var torsdag handlet helt oppe i 82,75 kroner, men endte til slutt på 80 kroner. Det er utvilsomt ny årsbeste.

Børsinteressen for Cermaq har blusset markant opp den siste tiden. En skal ikke lengre tilbake i tid enn til slutten av mai, da aksjekursen var under 70 kroner. På to kjappe uker har storoppdretterens børsverdi blitt blåst opp med 971 millioner kroner – til 7,4 milliarder kroner.

Årsaken til den kraftige verdistigningen er trolig mediespekulasjoner om statlig nedsalg av den kontrollerende eierposten på 59 prosent av Cermaq.

Nettokjøperne torsdag var primært utenlandske investorer. Størst var den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley, foran britiske Barclays Capital Securities.

At det nettopp er utlendinger som shopper Cermaq-aksjer nå, bør ikke være noen overraskelse. Så fremt det ikke kommer et tungt norsk oppdrettselskap og byr på statens eierpost, er det ikke usannsynlig at en eller flere utenlandske finansielle investorer snart kan komme til å melde sin interesse.

Den sittende regjeringen har lenge vært tydelig på at eierskapet i Cermaq ikke er av noen strategisk viktig betydning, og det er utelukkende forretningsmessige formål som ligger til grunn for det statlige eierengasjementet.