Cermaq var den største kreditoren i FiiZK-konkursene.
Nylig ble det kjent at det var meldt inn krav på 375,9 millioner kroner i forbindelse med FiiZK-konkursene. Det største enkeltkravet var fra Cermaq. Det var på 223,5 millioner kroner og var rettet mot FiiZK Closed Systems. Cermaq sitt krav representerer alene 59 prosent av de samlede kravene.
Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene
Første leveranse i 2017
Ifølge de midlertidige borapportene til FiiZK-selskapene ble kundeforholdet til Cermaq etablert i 2017. Bostyrer Nils Håkon Risberg gjengir styreleder Torstein Rønning sin historiske gjennomgang av etableringen av FiiZK Closed Systems:
«Den første merden levert med egen komplett krage – ble levert til Cermaq sensommeren 2018 – kontrahert høst 2017. Dette var nybrottsarbeid – med svært lite tilgjengelig kompetanse om både de konstruksjonsmessige forhold, flytekrage – koblet til en lukket pose – med stigerør som hentet vann fra 15-20 meter dyp», skriver Rønning, og fortsetter:
«Merden ble sertifisert til å kunne tolerere miljølast på lokalitet opp til HS 2,5 – den gangen – av tredjepart. Den første produksjonen av fisk i merden gikk fra september 2018 til juni 2019 – vellykket».
SinkabergHansen og Hiddenfjord
Som følge av at dette pilotprosjektet gikk bra, satset FiiZK Closed Systems videre på utvikling av produktet og selskapet.
«Man anså at markedet for lukkede merder vil vokse betydelig i de kommende årene – av hensyn til den bærekraftige produksjonsformen som til dags dato ikke har hatt behov for avlusing», forklarer Rønning i beretningen.
Utviklingsarbeidet bar ytterligere frukter. Etterhvert ble det nye leveranser og kunder. Cermaq bestilte en ny merd.
«Etter denne første leveransen – ble det senere leveranser av en + fem merder til SinkabergHansen – som har hatt gode produksjoner i sine merder. Det ble levert totalt fire merder til P/F Luna (Hiddenfjord), samt en merd til Cermaq Canada», refererer bobestyrer Risberg.
Vurderer alternativer
iLaks har kontaktet Cermaq for å få vite mer om hva kravet på 223,5 millioner kroner består av.
– Kravet består i hovedsak av erstatning for forskjellige tap som er oppstått som konsekvens av FiiZKs mangelfulle leveranse til Cermaq, forklarer kommunikasjonssjef Astrid Aam.
– Hva gjør dere nå med hensyn til det aktuelle prosjektet; finner dere andre leverandører eller stopper dere det?
– Den semilukkede merden har vært i bruk hos oss, men er nå tatt ut av operasjon. Vi vurderer nå eventuelle alternativer for denne, svarer hun til iLaks.
Videre bobehandling
Ifølge bostyrer Nils Håkon Risberg sine fem midlertidige boberetninger er det mye arbeid som om gjenstår. Én formulering går igjen i alle fem beretningene.
«De bakenforliggende årsakene til konkursene i FiiZK-konsernet vil bli gjenstand for nærmere undersøkelser fra boets side», skriver han.
Det vil altså fortsatt ta tid før skjebnen til Cermaqs krav blir forseglet.
– Våre krav i boet er en del av bobehandlingen, som følger konkurslovens regler, forklarer Astrid Aam.
Cermaq avventer dermed den videre bobehandlingen.
– Hvordan vil det utestående kravet kunne påvirke regnskapene til Cermaq Norway?
– Det er for tidlig å si, svarer kommunikasjonssjefen.