Ringen sluttet på Austevoll

Nyheter
2499

Med sildepenger i banken har den lille kystkommunen Austevoll bygget seg opp til å bli en maktfaktor i den internasjonale fiskeri- og havbruksnæringen. Det merkes overalt i lokalsamfunnet sørvest for Bergen.

– Det der er Vestre Skorpo. Det er Lerøy sitt anlegg. Det er fortøyd på nøyaktig 400 meter. De kjenner det bra på nordavinden, sier en ung austevolling til iLaks på fergen midtveis fra Krokeide til Hufthamar. Han er ROV-operatør og har sitt daglige virke på en arbeidsbåt i skjærgården her. Han jobber for et selskap som er finansiert «av Frode Møgster sine penger». Frode Møgster var Austevolloppdretter Sjøtrolls gründer og i mange år administrerende direktør. Den ekspansive og høyt belånte lakse- og ørretoppdretteren fikk det beintøft under prisnedturen 2002-2003, og aksjemajoriteten ble etterhvert overtatt av fôrleverandør og kreditor BioMar. BioMar solgte seg seinere ut av Sjøtroll – med hyggelig gevinst.

– Sjøtroll ble kjøpt av noen fra by’n, forklarer ROV-operatøren.

Vestre Skorpo
Vestre Skorpo, Lerøy Seafood Group

På fergekaien på Hufthamar passerer iLaks tilfeldigvis nevnte Frode Møgster, som er på vei til byen. Men vi skal sørover. Passerer villsauer på gule bøer, samvirkelag og furuskoger. Flytebrygger og sjøboder. Austevoll er et populært hytteområde for bergensere.

Det var bergensere som kjøpte 30.000-tonneren Sjøtroll fra BioMar. Nærmere bestemt Lerøy Seafood Group på Bontelabo.

Ved Selbjørn bru, som binder sammen Selbjørn og Huftarøy, kan en se Sjøtroll-bygget sole seg. En kystvaktbåt stryker forbi. Mot nord vaker et oppdrettsanlegg med plastringer. Det er mange oppdrettsanlegg her. Få, om noen, kommuner i landet har flere laksekonsesjoner per kvadratmeter enn Austevoll. De er også ledende på ringnot og supply. Kapitalfundamentet er sildepenger i mange generasjoner.

Sjøtroll-bygget
Sjøtroll-byggetSjøtroll-bygget

Et par minutters biltur lengre sør ligger idylliske Bekkjarvik. Det hvitmalte gjestgiveriet er kjernen i det gamle handelsstedet. Dette er Halstensen-familiens rike. I likhet med familier som Møgster, Birkeland og Drønen, har Halstensen bygget seg opp på sildepenger. De to ringnotsnurperne «Manon» og «Slaatterøy» ligger fortøyd ved piren.

031  032

Innenfor er det hektisk byggeaktivitet med gravemaskiner og kraner. Fiskebåtreder Inge Halstensen har høye ambisjoner og tunge eiendomsinvesteringer for å løfte det gamle handelsstedet.

062  081

På veien tilbake passerer vi Storebø. Det er helg, og fritt for lastebiler på parkeringsplassen ved laksepakkeriet til Lerøy. På hverdagene står som regel SUV’ene til Arne og Helge Møgster parkert ved inngangsdøren til administrasjonsbygget. Herfra styres fiskemelgiganten Austevoll Seafood, supplyrederiet DOF – og Lerøy Seafood Group. For Sjøtroll er flagget hjem til Austevoll. Lerøy er overtatt av Frode Møgsters fetter Arne Møgster.

Lerøys lakseslakteri på Storebø
Lerøys lakseslakteri på Storebø

På fergen tilbake til Krokeide hilser iLaks’ utsendte høflig på en annen austevolling, Kjell Stangeland. Han kjører politisk korrekt blå el-bil, og er på vei til byen i embedets medfør. Stangeland er sjef for fiskeriseksjonen i DNB, og har vært det i en årrekke. Det var han og DNB som stilte kreditten da Møgster-familien kjøpte Lerøy midt under finansstormen 2008. Med det var ringen sluttet.