– Næringen må vise at det er plass til både kvinner og menn

Nyheter
0

Marte Hagen Røe (24) er eneste kvinne på jobben. Hun opplever bransjen som inkluderende, men ser et forbedringspotensial når det gjelder å jevne ut kjønnsbalansen.

– Jeg ville være en del av en spennende bransje i utvikling, der det skjer mye innen teknologi og bærekraft. Så jeg har truffet rett der, altså, sier Røe.

24-åringen er relativt fersk i bransjen, og eneste kvinne blant de fem som utgjør laksebørsen Fish Pool. Hun er ikke alene om å være i mindretall, i en bransje som fremdeles er mannsdominert.

Rundt én femtedel av dem som jobber i akvakultur er kvinner, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Hos rekrutteringsbyrået Seafood People er rundt 1.000 av 5.000 kandidater som har registrert interesse for jobb i næringen, kvinner.

iLaks møtte Røe på Fantoft i Bergen, for å høre hennes tanker om bransjen og kjønnsubalansen.

Milevis fra kysten
Det var ikke åpenbart at Røe skulle inn i havbruksnæringen. Hun vokste opp på Tynset, et lite tettsted i Innlandet med rundt 5.500 innbyggere.

– Jeg sjekket, og det er vel omtrent det stedet i Norge som ligger lengst borte fra kysten i alle retninger, sier hun.

Oslo Børs-eide Fish Pool er en markedsplass for handel med finansielle laksekontrakter. Foto: Tina Totland Jenssen

Nå sitter hun på et kontor på Vestlandet, der veggpryden består av en fisk og et Europa-kart.

Røe ble ansatt som «exchange broker» i Fish Pool for ett år siden. Da var hun nyutdannet i markedsføring- og salgsledelse fra Høyskolen i Kristiania. Før det hadde hun tilbragt ett år i Florida for å studere kriminologi.

At hun nå jobber i en laksebørs, er ganske tilfeldig. Da hun så at Fish Pool trengte folk, tok hun sjansen på å gå inn i en næring som var ganske ukjent for henne.

– Jeg kunne lite om havbruk, men bransjen virket veldig spennende. Så det var både spennende og litt skummelt å gå inn i, sier hun.

Marte Hagen Røe ønsket å jobbe med mennesker og kommunikasjon, og samtidig bli utfordret på å nå mål. Derfor var salg interessant. I Fish Pool har hun mye salgsansvar og kundekontakt. Foto: Tina Totland Jenssen.

– Det er fortsatt mye å lære. Jeg går aldri tom for ting å sette meg inn i.

Ikke bare båt og muskler
At det er få kvinner i forhold til menn i havbruk, tror Røe kan ha med næringens historie å gjøre. Det kan ha gitt et skeivt bilde av hvem som passer inn, mener hun.

– Det bildet man kan ha fått, er gjerne at det er mye tungt, fysisk arbeid på fiskebåter, noe som tidligere har vært mannsdominert. Men dette kan jo selvfølgelig kvinner også arbeide med, sier hun.

Les også: Mowi etablerer kvinnenettverk: – Kvinner kan gjøre like god jobb som menn på sjøen

24-åringen mener at bransjen har et forbedringspotensial. Særlig med tanke på andelen kvinnelige ledere. Kun én av ti av toppsjefene i bransjen er kvinner, kom det nylig frem i en undersøkelse gjort av IntraFish.

– At det er få kvinner i lederstillinger er ikke unikt for bransjen vår, men en mer generell utfordring i samfunnet. Kvinner har akkurat de samme forutsetningene for å være ledere, som menn, sier hun, og legger til:

 – Men man skal så klart ansette folk basert på kompetansen de har, uansett.

En dramatisk dag for oppdrettsnæringen, illustrert av en avisforside fra 2011, henger på veggen. Foto: Tina Totland Jenssen

Vis dem frem
På kontoret henger en bjelle. Når den ringer, betyr det «solgt».

– Er det noe bransjen selv kan gjøre, for å få inn flere kvinner?

Røe tenker seg om. Hun tror det lønner seg å være til stede på arenaer der kvinner er, og vise frem de kvinnene som allerede er i bransjen.

– Det er viktig å vise at det er plass til kvinner. Og at kvinner som allerede er i bransjen går foran og viser vei. Næringen må vise at det er plass til både kvinner og menn.

– Men man må gjøre en jobb selv også. Tørre å satse, og sette seg inn i bransjen og temaer man synes er interessante.

Les også: – Ja til kvinner, MEN…

Gjennom et styreverv i nettverksorganisasjonen YoungFish, og samtaler med andre i bransjen, har hun fått inntrykk av at flere kvinner deltar på konferanser og samlinger, og tar plass i bransjen.

 – Heldigvis. Så det ser jo positivt ut for fremtiden.

Runde i kantene
Etter ett år i havbruksnæringen, beskriver hun miljøet i bransjen som «imøtekommende».

– Alle er ganske runde i kantene, synes jeg. Jeg opplever ikke mye ovenfra og ned-holdninger. Det er en inkluderende bransje, både som ung og som kvinne. En koselig bransje, vil jeg si.

Røe var ikke sikker på hva drømmejobben, eller drømmebransjen var. Men hun trives på jobb, og med alle mulighetene i bransjen. Foto: Tina Totland Jenssen

– Var det noe som overrasket deg med næringen?

– Hvor stor bransjen er, og alle de ulike veiene man kan gå. Folk kan ha veldig ulike bakgrunner, og likevel være en del av denne bransjen, svarer Røe.

– Det er viktig å huske på at det er mange roller man kan ha i bransjen. Det trenger ikke være fysisk arbeid ute eller på båt. Man kan også jobbe med salg, utvikling, biologi og mye mer. Det er mange muligheter.