Artec Aqua-sjefen: – Når kundene ikke vet hva de har til å investere, så sprer det seg en usikkerhet

Nyheter
0

Totalentreprenøren Artec Aqua leverte sitt tredje anlegg til AquaGen under pandemien. Så kom grunnrenteskatten.

Etter at AquaGen overtok Profunda i 2017 ble det planlagt et stort investeringsprogram for anlegget. Oppgraderingen skulle skje i to trinn. Artec Aqua fikk oppdraget som turnkey-leverandør på begge.

Det andre byggetrinnet ble overlevert fra Artec Aqua i juli i fjor. Dette var det tredje anlegget som totalentreprenøren har levert til AquaGen. Tidligere har de levert anleggene i Steigen og på Tingvoll.

21. august ble AquaGen Profunda sitt nye anlegg i Barstadvik offisielt åpnet.

Sort svane
Daglig leder Ingegjerd Eidsvik er fornøyd med det de har fått til.

– Prosjektet har vært på tid, på kost og med den avtalte kvaliteten. Og dette er også gjennom en periode med Covid, så det er noe vi er veldig stolte av å få til, sier hun til iLaks.

I tillegg til de praktiske utfordringene Covid gav, dukket det også opp en annen utfordring i kjølvannet av den. Inflasjon.

– Det er jo Covid som har drevet inflasjonen i den perioden da vi bygde, da, fra tidlig ’21 til midten av ’22, kommenterer hun.

Grunnrenteskatten
Eidsvik vil ikke si noe om hvordan prisstigingen slo ut på lønnsomheten i Profunda-prosjektet. Men hun konstaterer at inflasjonen har fortsatt på høye nivåer, lenge etter at samfunnet åpnet opp etter pandemien. Godt hjulpet av galopperende strømpriser og krig i Ukraina.

– Det vil jo påvirke nye anlegg og hvordan det prises. Det er jo helt klart, sier hun.

I 2020 oppnådde Artec Aqua en driftsmargin på 9,4 prosent. Denne falt til 5,1 prosent i 2021 og endte på 3,6 prosent i 2022. Driftsmarginen til selskapet er dermed mer enn halvert siden 2020.

Bare noen måneder etter leveransen til AquaGen kom forslaget om grunnrenteskatt. Forslaget rammet ikke totaltentreprenøren direkte. Men Eidsvik innrømmer at de merket at det skjedde noe.

– Du opplever at det er en usikkerhet i markedet. Det er jo klart at når kundene ikke vet hva de har til å investere, så sprer det seg en usikkerhet. Og ting som er planlagt investert blir satt på hold, utdyper Artec Aqua-sjefen.

Kapitalinnstramming
– Hvordan har det blitt etter vedtaket da?

– Generelt sett kan man si at det har løsnet litt. Men vi har ikke opplevd at det har løsnet opp helt slik det var før dette begynte, svarer hun.

Ålesundsbaserte Artec Aqua er en del av det børsnoterte Endúr-konsernet. Endúr rapporterte nylig om et betydelig omsetningsfall i akvakultursegmentet i andre kvartal.

Les også: Artec Aqua og HENT kaprer milliardkontrakt for andre byggetrinn hos Salmon Evolution

Eidsvik har erfart at det internasjonale kapitalmarkedet fått med seg det som har skjedd med skatten i Norge. Selv om landbaserte anlegg ikke er underlagt grunnrentebeskatning, er slike prosjekter utsatt.

– Det kan være vanskelig for enkelte av prosjektene å hente penger.

Hun tror likevel at gode caser vil klare å hente penger selv om tidene blir tøffere.