Superkjøling kan holde laksen fersk inntil en måned, går det fram av en ny doktoravhandling ved NTNU.
Det melder forskning. No.
Superkjøling er en mellomting mellom å fryse fisken og å kjøle den den.
I avhandlingen ble det brukt en metode hvor fisken blir raskt nedkjølt ved å utsette den for kald luft på minus 30 grader opptil fire minutter. Under den kjappe nedkjølingen, blir det dannet et islag i det ytterste laget på fisken. Når fisken blir flyttet til kjølelager ved -2,5 grader, flyttes islaget seg innover i fisken. Prosessen fører ikke til redusert kvalitet.
Metoden ble utviklet for å beholde fersk kvalitet over lengre tid, og for å redusere mengden mat som ender opp i søppelbøtta framfor i magen.
– Hver eneste nordmann kaster i gjennomsnitt en kilo mat i uka. Det er altfor mye, sier Trygve Magne Eikevik, professor i kuldeteknikk og prosessering av mat ved NTNU til forskning.no.
I artikkelen pekes det på at det er stort svinn ved å selge fersk laks. Ved å superkjøle fisken, kan butikkene beholde fisken lengre til salgs.
NTNU-forskerne mener superkjøling vil bidra til å oppfylle visjonen om vekst i havbruksnæringen.
Fersk laks fraktes i dag i kasser med cirka 30 prosent is. Deretter kjøres den ned til Europa, eller sendes med fly til land som Japan. Denne isen kan kuttes ut ved bruk av superkjøling av laks fordi isen da er inne i fisken.
– Når en trailer tar 20 tonn fisk, blir det mange trailerlass med fisk som skal kjøles ned, sier Eikeveik. En kjapp metode for superkjøling er dermed viktig for å kunne ta unna så mange tonn som mulig. Nå er det dokumentert at kjapp nedkjøling fungerer bra. En viktig grunnstein er dermed på plass, sier Eikevik til forskning.no.
Reduksjonen i vekt fører til mindre bruk av drivstoff, og dermed mindre utslipp av CO2.