– Ørret er Porsche’n av protein. Og 911’en fyller også 60 år i år

Nyheter
0

Osland Havbruk ruster seg for de kommende generasjoner med fiskeoppdrett i Sognefjorden.

Flere hundre mennesker har tatt turen til idylliske Bjordal, tre kvarters biltur langs smale bygdeveier øst for fergeleiet på Oppedal. Anledningen er hjørnesteinbedriften Osland Havbruks 60 årsjubileum.

Hovedkontoret Osland Brygge, ved slektsgården på Osland, er festkledt. Osland-flåten ligger i havn, og er forsterket av Rosteins brønnbåt «Ro Server», som betjener oppdrettsanleggene langs Sognefjorden.

– Jeg er stolt av å være fiskeoppdretter, innleder Erik Osland, eneeier og forvalter av tre generasjoner med fiskeoppdrett i Høyanger.

Les også: Osland går «all in» i ørret: – Vi ligger egentlig midt i smørøyet

Lansert i 1963
Ut på kaien rulles et prakteksemplar av en nyrehabilitert folkevognbuss, som i en mannsalder ble disponert av kjøpmannen på Bjordal. Den var logistikknavet i det lille lokalsamfunnet, og ble brukt til å frakte varer, post og ungdom til og fra fest.

Biler er populært – også her inne. En rekke veteranbiler er utstilt. Hedersplassen har tre Porsche 911, hvorav en grønnlakkert 1963-modell.

– En kollega sa til meg her for leden at ørret er Porsche’n av protein. Og 911’en fyller også 60 år i år. Den ble lansert i 1963, sier den særs bilinteresserte Erik Osland.

Han takker besteforeldrene Erling og Kjellaug, som startet oppdrett av ørret i jorddammer og seinere sjøinnhegninger, på slektsgården. Fagforeningsmannen Erling Osland var en nøkkelperson i norsk fiskeoppdretts pionértid.

– Besten reiste fra trygg jobb i NACO (seinere Hydro) for å bli fiskeoppdretter, for å skape sikre jobber lokalt. Det har Osland levert på, sier Osland.

Les også: Landets eldste oppdrettselskap runder 60: – Når lakseprisen er så høy nå, så er det ganske mye grunnet reguleringene

Arven ble forvaltet videre av foreldrene Martha og Arne. I 1994 tok Erik Osland over. Han var da bare 25 år gammel, og nyutdannet innen akvakultur i Sogndal. Han endret snart bedriftsnavnet fra Eros Laks til Osland.

Hjerte
Inne i fôrsentralen, oppdrettselskapets bankende hjerte, sitter tre personer og følger nøye med på fiskens adferd og appetitt over et utall skjermer. Lokalitetenes salinitet, strømforhold, temperaturer og nøtenes beskaffenhet. The show must go on.

Det er en krevende jobb. Seks lokaliteter. En i Vindafjord i Rogaland, resten i Sogn. Osland fôrer 35 tonn per dag nå. Sjøtemperaturene begynner å ta seg opp. Opp mot ti grader ved overflaten. Nå skal biomassen bygges.

– Det er ikke ett eneste oppdrettselskap i verden som er eldre enn oss, sier Erik Oslands barndomskompis, og nåværende samfunnskontakt i Osland-konsernet, Geir Helge «Gelle» Østerbø.

Han og faren etablerte settefiskanlegg hjemme på gården på Sørebø, langt inne i en trang fjordarm. Det var på slutten av 80-tallet, en periode preget av overetablering, Hitra-syke og priskollaps. Det endte, som for mange andre, med konkurs. Smoltanlegget ble overtatt av Marine Harvest, og i 2011 solgt til Osland. Osland har deretter investert 300 millioner kroner i anlegget, som nå fremstår som state of the art resirkuleringsanlegg.

Sysselsetting
I fjor omsatte Osland-konsernet for 470 millioner kroner. Det kan bli mer i år. Av 10.000 tonn ørret – solgt til rekordpriser.

Østerbø minner de fremmøtte om at sysselsetting er viktig for Osland – og at de har 11 ledige stillinger.

– Det er bare å søke, oppfordrer han med et glimt i øyet.

Lokal verdiskaping og sysselsetting går som en rød tråd gjennom arrangementet. Derfor skjenker da også jubilanten Osland en million kroner i gave til et fond som driver næringsutvikling her på sørsiden av Sognefjorden.

I samme båt
Men selv på en slik festdag er det vanskelig å komme unna årets snakkis i oppdrettsbransjen: Skatt.

– Det er ikke alle disse tiltakene som faller i like god jord. Verken for oss politikere lokalt eller næringen. Men vi må spille på lag med myndighetene sentralt. Vi er i samme båt. Her i Høyanger er næringslivet Hydro på nordsiden og Osland-gruppen på sørsiden, sier mangeårig Høyanger-ordfører Petter Sortland (Ap).

Ved Sørvik har en rigget scene for utekonsert. Gratis naturligvis, dekket av jubilanten Osland. Gjestene hilses av en båtkortesje som, ifølge salgssjef Johnny Kalstad, har en verdi på 800 millioner kroner.

Kveldens kulturelle bidrag serveres av Odd Nordstoga.

– Sjefen i Osland er naboen til søsteren min, forteller Nordstoga innledningsvis. Før han drar i gang allsang inn i sommerkvelden.

Dar kjem dampen. Foto: Aslak Berge