Firda-eier skjemmes over konkurrentens behandling av de ansatte ved slakteriet på Sotra.
Tidligere idag kunne iLaks fortelle om den kinoaktuelle filmen «Norwegian Dream», som presenterer historien om skeiv kjærlighet sammenvevd med sosial dumping i fiskeindustrien. Plottet i filmen er inspirert av arbeidskonflikter ved Sekkingstads slakteri på Sotra.
Sekkingstad outsourcet slakterijobben til et polsk selskap, Norse Production, som ansatte polske arbeidere på polske lønnsbetingelser. Dette utviklet seg til streik, etterfulgt av rettsak og konkurs.
Opptakene til filmen ble gjort ved Isfjords foredlingsanlegg i Orkanger, samt på Hitra og Frøya. Filmregissør Leiv Igor Devold understreker overfor iLaks at aktørene på Orkanger, Hitra og Frøya ikke bedriver sosial dumping. Og filmen er heller ikke en dokumentar om Sekkingstads virksomhet.
Les også: Kino-lansering av film om sosial dumping i laksebransjen
Fiktiv
– I forbindelse med at vi utviklet manuset gjorde vi en del research i den saken, og var tilstede i rettsaken i Bergen Tingrett. Men vi har diktet videre, og på en måte laget vår egen historie. Det er ikke en gjenfortelling av den saken. Jeg er opptatt av av den filmen ikke er den streiken på Sotra. Først og fremst er det en skeiv kjærlighetshistorie, en fiktiv historie, men jeg kjente jo til den historien som gikk over flere år, sier Devold til iLaks.
I tråden under artikkelen på iLaks’ Facebook-konto kommer Firda Seafood med kraftig skyts mot Sekkingstads praksis. Gulen-oppdretteren har både slakteri og filetlinje, bemannet av mange arbeidsinnvandrere.
«Flott at det lages film om utfordringer som oppleves blant våre fantastisk dyktige medarbeidere som velger å komme til Norge å arbeide. Vi er helt avhengig av dyktige hender, å uten våre tilreisende arbeidstagere hadde vi aldri lykkes med å utvikle denne fantastiske næringen, å ikke minst våre små lokalsamfunn. Så er det «JÆVLA» trist at noen arbeidsgivere roter til hele næringens omdømme ved ikke å behandle gode og solide arbeidstagere skikkelig. Det e stor skam å rammer hele næringen, det er rett og slett pinlig,» skriver Firda Seafood.
Fusk
Det er Firda-eier Ola Braanaas som disponerer oppdrettselskapets Facebook-konto.
– Ja, det er vel meg denne gangen, selv om det innimellom også administreres av andre. Det er jo fælt at vi nå skal henges ut både på norske og utenlandske kinolerret som en næring som bare driver fusk og fanteri og sosial dumping. Uvitende kan jo tro det er slik. Det bygger opp under myten, sier Braanaas til iLaks.
Han understreker at innlegget ikke er skrevet i affekt.
– Jeg står selvsagt for dette. Det har for de aller fleste i næringen stått som et skammens eksempel, sier Braanaas.
– Vi har ikke sett filmen, men tror på filmskaperen når han sier at den er en fiktiv historie, kommenterer Sekkingstads konsernsjef, Bård Sekkingstad.
– Utenlandsk arbeidskraft er kjempeviktig, og Ola Braanaas har helt rett i at verdifull arbeidskraft i vår næring må behandles skikkelig. For fabrikken på Skaganeset, som i resten av landet, gjelder almenngjort tariffavtale, sier han.
Saken er oppdatert med svar fra Bård Sekkingstad.