De skulle stoppe lakselus med strømgjerde under vann. Men anlegget ble revet i filler i storm

Nyheter
0

Mekanisk feil stoppet strømgjerdet.

Harbor, tidligere kjent som Seafarm Development, står bak Seafarm Pulseguard. Det er et slags strømgjerde som henger utenfor merdene – og skal stoppe lakselus.

– Dette er en av de få preventive løsningene mot lakselus. Vi bruker en strømpulseringsteknologi som går fra havoverflaten og ned til ti meters dybde. Strømpulsene er ufarlige for mennesker og fisk, men slår ut lusen, siden den er så liten og ikke har noen beskyttelse når den kommer seilende med sjøstrømmen, uttalte styreleder Stein Åge Davidsen da iLaks første gang omtalte konseptet i 2015.

Rammet
Selskapet har store ambisjoner, men fikk seg en skikkelig nesestyver av stormen Gyda i januar i fjor.

– Vi hadde feil på mekanikken med hensyn til toleranseevne. Vi fikk problemer med å holde festene intakt fordi de hadde rustet over tid, sier Christian Bjørnsen, daglig leder i Harbor, til Finansavisen.

Utstyret falt rett og slett i fra hverandre.

– Ja, men vi klarte å berge det, og siden har vi fått gjennomført viktige oppgraderinger, både på utstyr og kompetanse. Vi måtte tilbake på laben og velge en annen strategi, sier han.

Foto: Harbor

Fortsatt store ambisjoner
På det meste var utstyret i bruk på fire lokaliteter fordelt på like mange kontraktspartnere. Tre av lokalitetene ble rammet av uhellet.

Planen for 2023 er å ha strømgjerder i drift på 50 merder. Det mener Bjørnsen er «krevende, men realistisk».

I 2022 omsatte selskapet for tre millioner kroner og fikk et resultat på -6,3 millioner kroner. Harbor budsjetterer med positiv EBITDA i år og positiv bunnlinje neste år.