Holder lakselusen unna med strømgjerde

Nyheter
1291

– Vi har jobbet med dette siden 2007, men litt i hemmelighet, sier daglig leder Stein Åge Davidsen i Seafarm Development til Sysla.

Nå er løsningen, som er et slags strømgjerde i sjøen, på vei ut i verden.

– Dette er en av de få preventive løsningene mot lakselus. Vi bruker en strømpulseringsteknologi som går fra havoverflaten og ned til ti meters dybde. Strømpulsene er ufarlige for mennesker og fisk, men slår ut lusen, siden den er så liten og ikke har noen beskyttelse når den kommer seilende med sjøstrømmen, sier Davidsen.

Reduserte antall lus
Flere forsøk har vært gjort både i liten og stor skala, blant annet i samarbeid med forskningsselskapet Iris. Nå skal teknologien testes ut på tre merder ved Lerøys forskningsanlegg i Rongsundet i Øygarden i Hordaland.

– Det blir vår svenneprøve, sier Davidsen.

De første sjøtestene ble gjort i 2011, og viste at det elektroniske gjerdet reduserte antall lakselus med rundt 90 prosent.

I februar ble systemet, som har fått navnet Seafarm Pulse Guard, installert på en av Lerøys merder i Trælsøyosen i Austevoll. Her ble lusepåslaget redusert med alt fra 80 til 100 prosent.

– Vi tror at vår løsning i kombinasjon med rensefisk som rognkjeks er helt optimal. Vi tar 80-90 prosent preventivt, før lusen i det hele tatt har festet seg, mens rensefisken tar resten, sier Davidsen.

Fra en til ti ansatte
Seafarm Development holder til i Hjelmeland i Rogaland og har frem til nylig hatt en ansatt. Nå jobber ti stykker med å produsere og drifte anlegget som skal installeres i Øygarden.

– Det har vært et langt lerret å bleke, med noen steg frem og noen tilbake, sier Davidsen.

Den største utfordringen er å få til optimal elektronisk pulserering. Nexans, som produserer kabler, har vært med på å finne riktig elektrode siden 2007. West Control på Tau i Rogaland produserer selve pulseringsteknologien.

I gang med produksjon
Men det var ikke lus systemet egentlig skulle bli kvitt.

– Den opprinnelige ideen var å hindre rømming ved hjelp av et strømgjerde. Men vi oppdaget at lakselusen ble inaktiv i møte med det, den klarte ikke å feste seg på laksen.

Nå ser den daglige lederen lyst på fremtiden.

– For oss er dette et globalt case. Det er lus i alle lakselandene. Vi har begynt å rigge oss opp med et produksjonsanlegg på Hjelmeland, og ser etter hvert for oss å ha distribuert produksjon i flere land.

Dugnad
Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond har bidratt med midler underveis.

– Vi har drevet mye dugnad. Støtten har hjulpet oss gjennom disse årene.

Han føler gjennombruddet har kommet nå som Lerøy vil teste ut systemet.

Adm. direktør Willy Berglund i Lerøy Vest  sier det er for tidlig å si hva som blir resultatet av uttestingen.

– Teknologien er spennende, derfor vil vi prøve den ut i Øygarden der vi har FoU-konsesjoner. Vi er med på å støtte nye tiltak som kan hjelpe mot lakselus, sier Berglund.