AKVA group dropper utbytte etter kostnadsmell

Nyheter
0

Inflasjon og verdikjedeutfordringer spiser av resultatet.

I begynnelsen av august sendte AKVA group ut resultatvarsel, hvor det fremgikk at selskapet tok et tap på 41 millioner kroner etter inflasjonssjokk. Fredag morgen fremlegges selskapets rapport for andre kvartal. Her fremgår det at utstyrsleverandøren omsatte for 907 millioner kroner i kvartalet, en økning på ni prosent fra samme kvartal ifjor. Nettoresultatet endte på -41 millioner kroner.

Som vanlig var det selskapets sjøbaserte teknologi som sto for det meste av salget. Denne divisjonen sto for 81,1 prosent av omsetningen i andre kvartal.

Engangskostnader
Selskapet hadde et ordreinntak på 827 millioner kroner i kvartalet. Ordreboken var ved halvårsskiftet 1,8 milliarder kroner.

Lønnsomheten ble negativt påvirket med 102 millioner kroner fra høy inflasjon og engangskostnadsavsetninger.

I løpet av fjerde kvartal 2021 opplevde AKVA group utfordrende resultatmarginer på grunn av kostnadsinflasjon og globale forsyningskjedebegrensninger. Dette har blitt videre
intensivert i første halvår 2022 på grunn av krigen mellom Ukraina og Russland, gjennom  økte fraktrater, høye energipriser og økt prisnivå på råvarer og nøkkelkomponenter generelt, opplyser selskapet.

Grunnet et utfordrende første halvår har selskapet valgt å droppe utbyttebetaling i andre halvår av 2022. AKVA group hadde ved utgangen av juni en egenkapitalandel av balansen på 36,6 prosent.

Eksponentiell vekst
Den globale ustabiliteten og usikkerhet knyttet til restriksjoner i forsyningskjeden og kostnadsvekst kan fortsette å påvirke lønnsomheten på kort sikt, medgir selskapet.

«Basert på den underliggende etterspørselen etter laks tror konsernet på et sterkt marked
vekst. For å møte fremtidens etterspørsel vil en betydelig del av produksjonen komme
fra landbaserte anlegg eller andre ukonvensjonelle produksjonsmetoder. Derfor,
konsernet forventer et fortsatt sterkt marked for Sea Based segmentet, mens for
det landbaserte segmentet vil det være et potensial for eksponentiell vekst,» heter det i kvartalsrapporten.