Luftfartstilsynet vil stoppe Andfjord Salmons byggeplaner

Nyheter
0

I et brev til Andøy kommune, som Andøyposten har fått innsyn i, skriver Luftfartstilsynet at de sterkt vil anbefale Andøy kommune å ikke gå videre med etableringen av Andøy Inudstripark Fiskenes, ved Andøy lufthavn, slik saken står i dag.

Den landbaserte lakseoppdretteren Andfjord Salmon planlegger en omfattende utbygging like ved den særlige enden av hovedrullebanen på Fiskenes. Andfjord vil etablere både oppdrettsanlegg og på sikt også slakteri på området.

Luftfartstilsynet har mottatt henvendelser fra Widerøe og Norwegian, som begge har betydelig aktivitet ved Andøy lufthavn.

Flysikkerhet
«Basert på den informasjon som flyselskapene har, kan det se ut som om anleggets plassering vil kunne påvirke både flysikkerhet og regularitet ved flyplassen. Dette grunnet lysforurensning og mulige endringer i fuglekonsentrasjon», skriver Luftfartstilsynet, ifølge Andøyposten (bak betalingsmur).

Kart: Google Earth

Oppdrettselskapets planer har også møtt motstand fra en rekke grunneiere. Forsvarsbygg skrev følgende da de ble varslet om planstart i 2020:

«Fra Forsvarets side er det et ufravikelig krav at eventuell etablering av oppdrettsanlegget med tilhørende fasiliteter, under ingen omstendigheter medfører begrensninger for dagens eller fremtidens militære aktivitet og operative leveranser ved Andøya flystasjon».

Administrerende direktør i Andfjord Salmon, Martin Rasmussen, er kjent med korrespondansen med Luftfartstilsynet.

– Alle forhold knyttet til flysikkerhet er detaljert utredet i dialog med Forsvarsbygg, Luftvingen og Avinor, sier han til avisen.

Dominant
Forsvaret er en dominant arbeidsgiver på Andøya. Flyplassen har i flere tiår vært en strategisk viktig base for militære overvåkningsfly, av typen Orion.

Børsnoterte Andfjord Salmon planlegger sitt første smoltutsett ved lokaliteten Kvalnes, noen kilometer sør for Fiskenes, mot slutten av juni.

På Kvalnes har Andfjord planer om å produsere opp til 19.000 tonn laks i tanker på land. Ved lokalitetene Fiskenes og Breivik sikter Andfjord på 25.000 tonn laks på hver av de to lokalitetene.

Det første bassenget til Andfjord Salmon. Foto: CSUB