40.000 pukkellaks har gått opp Tanavassdraget, som står i fare for å bli et klekkeri for uønsket art

Nyheter
0

Enorme mengder uønsket pukkellaks har fått gyte i det viktige Tanavassdraget. Årsaken er at Norge og Finland ikke har fått til en felles forvaltningsavtale.

– Tellingene våre i elva ved Polmak, noen mil opp i vassdraget, viser at 40.000 pukkellaks har svømt oppover i Tanavassdraget for å gyte, sier nestleder i Tanavassdragets fiskeforvaltning, Benn Larsen til NRK.

Han sier at i tonn er det nesten dobbelt så mye fisk som de forventer av den lokale atlanterhavslaksen.

Invaderte
Da pukkellaksen invaderte elver, særlig i Nord-Norge, rammet det vassdraget og resten av elvene i Øst- Finnmark, spesielt hardt. Store dugnader ble satt i gang for å ta ut pukkellaksen, men det samme skjedde ikke i Tanavassdraget.

Pukkellaks. Foto: Ørjan Solheim

Årsaken var at norske og finske myndigheter, som sammen forvalter Tanavassdraget, ikke klarte å bli enige om en avtale. Tana, eller Teno som vassdraget heter på finsk, deles av Norge og Finland.

– Vi kunne ikke noe annet enn å sitte å se på hvordan de drev dugnadsarbeid i de andre elvene. Vi i Tana fikk ikke lov til å gjøre noe som helst i praksis.

Uventet
Tanavassdraget er karakterisert som et av de viktigste gyteområdene for atlanterhavslaksen. Men de siste årene har laksebestanden i vassdraget vært alarmerende lav, og i april i år ble Norge og Finland enige om å innføre totalforbud mot laksefiske i 2021.

Fredning av vassdraget ga imidlertid en uventet effekt. Det ga pukkellaksen fri bane opp i vassdraget.

– Vi er veldig bekymret for situasjonen. Det kan se ut som Tanavassdraget kan bli et klekkeri for den svartelistede laksen, og det er ikke bra, sier seniorrådgiver i Miljødirektoratet, Sturla Brørs.

Tana. Foto: Aslak Berge