Hetebølge i Østersjøen gir oppdretterne utfordringer: – Uheldig kombinasjon når det er varmt og dårlig med oksygen

Nyheter
0

Mer enn fire grader varmere enn normalt.

Østersjøen opplever for tiden høye sjøtemperaturer og lavt oksygennivå. Det gir ørretoppdretter Saaremere Kala utfordringer. Selskapets oppdrettsjef Margus Rebane holder nøye øye med utviklingen.

– Vi har forskjellige lokaliteter i Estland, og vi produserer 200 tonn per år. I Finland har vi produsert 1.000 tonn per år, sier Margus Rebane til iLaks.

Blir varmere
Rebane sitter i styrene til Saaremere Kala og Heimon Kala Oy og Överumans Fisk, som alle er eid av PRFoods, børsnotert i Tallinn. PRFoods eier også foredlingsselskapene John Ross Jr og Coln Valley.

– Hvis du ser i Canada, er det dobbelt så varmt. Og det største problemet med somre og ikke så mye regn – vintrene våre blir varmere og vi har ikke for mye snø om vinteren, sier ørretoppdretteren.

Vanntemperaturer siste fire uker.

Dårlig kombinasjon
– Men på dypt vann er fremdeles kaldt. Når jeg måler vanntemperaturen, kan det være at overflatetemperaturen er 24 grader, men 10-15 grader under 15 meter. Jeg er ikke så bekymret når oksygennivået er bra. Det får en uheldig kombinasjon når det er varmt og dårlig med oksygen, sier han.

Rebane måler regelmessig vannet både i Åbos skjærgård, i Finland, og på kysten ved Saaremaa i Estland.

Margus Rebane

Han forklarer at det er vanskelig å finne en god og trygg fôringsstrategi med hovedfokus på å holde fisken i god kondisjon. Foreløpig er alle lokalitetene ganske gode fordi langs Finland går det sterke strømmer. Men man må tilpasse seg temperaturen som raskt endrer seg.

En utfordrende miljømiks kan hemme fiskens tilvekst, påvirke appetitt og metabolisme.

Reager umiddelbart
– Man må være våken hele tiden og reagere umiddelbart. Og viktigst av alt, jeg må vite hva som skjer om to uker. Jeg skal på noen måte forutsi hele tiden hva som skjer. For hvis forholdene blir verre, bør jeg begynne å redusere fôring i dag. Ikke etter to uker, da det allerede er for sent, forklarer Rebane.

– Vi følger all lokalitetenes vanntemperaturer, oksygennivåer og oksygenmetning fortløpende, og vi følger værmeldingene, blander nåværende data med prognoser og historisk erfaring når vi tar fôringsbeslutninger, legger han til.

– Jeg er ikke så bekymret for øyeblikket, men hvis dette varme været fortsetter lenge, vil andre halvdel av juli og august bli veldig vanskelig, for da har vi mørke netter og alger som produserer oksygen for øyeblikket begynner å forbruke oksygen om natten, noe som kan føre til svært lave oksygenivåer, sier han.

– Det betyr at vi må være ekstremt forsiktige. Det viktigste er at vi ikke overfôrer. Vi holder fisken i god kondisjon. Vi kan se at det er ganske varmt hvert fjerde år. Og nå ser det ut til at temperaturen blir varmere og varmere. På lang sikt er det litt dramatisk, for hvis det fortsetter, med varmere og varmere somre oftere, er det et godt spørsmål hva som skjer, sier Rebane.