Islandsk fiskerikjempe vil bygge landbasert oppdrettsanlegg for 40.000 tonn laks

Nyheter
0

Samherji fiskeldi har inngått avtaler med kraftselskapet HS Orka for utvikling av et anlegg like ved Reykjanes kraftverk. 

Selskapet har sikret tilgang til sjø og strøm for å produsere opptil 40.000 tonn laks årlig. Oppvarmet sjøvann vil bli brukt i produksjonen, en ressurs fra kjøling av Reykjanes kraftverk. Fiskerikjempen Samherjis datterselskap Samherji fiskeldi har også oppnådd enighet med grunneiere om utbyggingen.

En nærmere presentasjon av selskapet vil bli avholdt 16. juni klokken 14:00. Orienteringen vil bli strømmet live HER.

Tre byggetrinn
Samherji fiskeldi planlegger å bygge anlegget i tre byggetrinn i løpet av de neste elleve årene. Det vil bestå av et klekkeri, et påvekstanlegg, et foredlingsanlegg og et servicebygg. Den totale investeringen er estimert til over 45 milliarder islandske kroner, eller 3,1 milliarder norske kroner. Styret i Samherji har besluttet å gi finansiering til den første fasen av prosjektet, men det er planlagt å søke finansiering fra investorer for videre utvidelse av anleggene, fremgår det av en pressemelding tirsdag kveld.

F.v. Jón Kjartan Jónsson adm. dir. i Samherji Fishfarming, Thorsteinn Már Baldvinsson CEO i Samherji, Tómas Már Sigurdsson CEO i HS Orka, og Jón Ásgeirsson VP Strategy and Resource Park i HS Orka. Foto: Samherji

Arbeidet med vurderingsprosessen, lisensiering og design har startet, og skal etter planen være ferdig neste år. I følge Samherjis planer vil yngelproduksjon starte i første fase tidlig i 2023 og fortsette med matfiskoppdrett og foredling i 2024 og 2025. I første fase vil 10.000 tonn laks bli produsert, med en estimert investering på 17 milliarder islandske kroner (1,2 milliarder norske kroner).

I andre fase vil 10.000 tonn suppleres, og i tredje fase 20.000 tonn. Hvis alt går etter planen, vil det landbaserte oppdrettsanlegget være i full kapasitet i 2032.

Effektivt
– Utviklingen av landbasert lakseoppdrett i Resource Park er et resultat av utnyttelsen av Samherji fiskeldis og HS Orkas kunnskap på svært forskjellige områder. Når vi kombinerer det, anser vi det som effektivt å utvikle omfattende landbasert fiskeoppdrett, som helt sikkert betraktes som viktige nyheter. Disse investeringene vil også skape dusinvis av arbeidsplasser i Reykjanes og øke Islands eksportinntekter betydelig, sier Samherji-sjef Thorsteinn Már Baldvinsson.

– Styret i Samherji har allerede avtalt å bidra med 7,5 milliarder (islandske) kroner til dette oppdrettsprosjektet for å sikre utvikling av den første fasen. Etter min mening viser det tilliten vi har til at dette er riktig vei til fremtiden for matproduksjon og verdiskaping. På et senere tidspunkt vil vi se etter flere investorer for å sikre prosjektets fullstendige struktur, legger han til.

Samherji fiskeldi har allerede noe aktivitet i regionen, da selskapet driver et foredlingsanlegg i Sandgerdi, et oppdrettsanlegg i Stadur ved Grindavík og et oppdrettsanlegg på Vatnsleysuströnd. I tillegg har selskapet lakseoppdrett i Núpsmýri ved Kópasker og et klekkeri på Núpar i Ölfus.

Cluster
HS Orka driver for tiden to geotermiske kraftverk i Svartsengi og Reykjanes og ett vannkraftverk ved Brú i Tungufljót i Biskupstungur. I Resource Park, rundt HS Orkas geotermiske kraftverk, er det bygget et cluster av selskaper som benytter ressursstrømmer fra kraftverkene i sin virksomhet. I dag har elleve selskaper virksomhet i Resource Park, og Samherji fiskeldi blir det tolvte. Byggingen av det foreslåtte oppdrettsanlegget støtter parkens mål om å utnytte overflødig spillvarmet vann fra geotermiske kraftverk, som i dag strømmer delvis ubrukt til sjøen.

– Vi ønsker Samherjis planer for Reykjanes kraftverk industriområde med mål om å produsere et sunt kvalitetsprodukt med et lavt økologisk fotavtrykk. Resource Parks ideologi er nettopp å fremme bedre ressursutnyttelse. I dette prosjektet vil sjøvann fra Reykjanes kraftverk brukes til å sikre en konstant ideell temperatur for fiskeoppdrett, kommenterer Tómas Már Sigurdsson, administrerende direktør i HS Orka.

Skisse av anlegget