Coast ber Blom om «fullstendig redegjørelse» om Firda-avtalen

Nyheter
1865

Varsler oppvask etter oppsiktsvekkende avtale.

10. mars varslet Firda Seafood og Blom Gruppen at de «inngår avtale om eiermessig og driftsmessig samarbeid. Samarbeidet vil omfatte tilsammen 20 kommersielle konsesjoner, to visningskonsesjoner og to FOU-konsesjoner», het det i en relativt kortfattet pressemelding.

Styreleder Jakob Blom i Blom Gruppen uttalte videre at «målet for samarbeidet er at produksjonsvolumene skal opp, og produksjonskostnadene skal ned. Dette oppnår vi best med å ta ut synergier i produksjon, øke fleksibiliteten og utvikle gode og effektive lokaliteter. Dette er en god industriell løsning for fremtiden som Blom Gruppen og Firda Seafood Group skal utvikle sammen».

Les også: Omfattende informasjonsvakuum om eiermessig samarbeid mellom Firda og Blom

Fra venstre: Ola Braanaas, Jakob Blom og Øyvind Blom

Holdingselskap
Haken er at Blom Gruppen ikke er direkte engasjert i oppdrett av fisk.

Blom Gruppen er et holdingselskap som eier 66 prosent av Blom Fiskeoppdrett. De resterende av aksjene eies av måløyeksportør Coast Seafood, som ikke er tatt med i diskusjonene med Firda Seafood.

Les også: Coast Seafood avviser forhandlinger om eierblokk i Blom Fiskeoppdrett

Dette får Coast Seafoods administrerende direktør, Sverre Søraa, til å reagere.

I en epost til iLaks skriver han følgende:

«Blom Gruppen og Firda Seafood Group varslet 10. mars at de har inngått avtale om et «eiermessig og driftsmessig samarbeid» som involverer Blom Fiskeoppdrett. Coast Seafood har de siste seks årene eid 34 prosent av Blom Fiskeoppdrett og har bidratt med 40 millioner kroner i ansvarlige lån for å avhjelpe selskapets dårlige likviditet og lønnsomhet. Vi har også to styrerepresentanter».

– Svært sparsommelig  
«Det er vanskelig å vurdere hva avtalen mellom Blom og Firda innebærer basert på den svært sparsommelige informasjonen de har gått ut med. Coast og Coasts styrerepresentanter ble først kjent med avtalen gjennom media. Vi har nå bedt Blom Gruppen om en fullstendig redegjørelse om avtalens innhold slik at vi kan gjøre oss opp en mening», skriver Søraa.

Blom Gruppen og Firda Seafood Group har tidligere gjort det klart at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer til media om avtalen.