Coast Seafood avviser forhandlinger om eierblokk i Blom Fiskeoppdrett

Nyheter
956

Ola Braanaas kan være en joker i tvisten mellom familien Blom og Coast Seafood.

Klokken 1551 onsdag tikket det inn en pressemelding om at Firda Seafood Group og Blom Gruppen, som er majoritetseier i Blom Fiskeoppdrett, inngår «avtale om eiermessig og driftsmessig samarbeid».

Les også: Firda og Blom varsler stort strategisk samarbeid

Det opplyses imidlertid ikke om hva det eiermessige samarbeidet går ut på – om det er snakk en mindre eierpost, en fusjon eller et oppkjøp.

«Blom Gruppen AS og Firda Seafood Group AS har blitt enige om at det pt. ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer», heter det i meldingen som har gitt mer forvirring enn oppklaring.

Tause
Både Blom og Firda har holdt det de lovet. Ingen av dem har foreløpig gitt ytterligere kommentarer i det som er dagens ubestridt mest leste sak på iLaks.

Det er bare en kort båttur mellom Blomvågen og Byrknesøy. De to vestlandsoppdretterne har lokaliteter like i nærheten av hverandre. Målt i produksjonsvolum og omsetning er Firda Seafood drøyt dobbelt så stor som Blom Fiskeoppdrett.

Firda Seafood har en visningskonsesjon tilknyttet Ola Braanaas privateide serveringssted Skjerjehamn. Foto: Aslak Berge

Blom Fiskeoppdrett er 66 prosent eid av Blom Gruppen og 34 prosent av Coast Seafood. Det pikante er at Blom og Coast har røket i tottene på hverandre. Det ble kjent i fjor høst, da Blom hevdet Coast har betalt under markedspris i seks år for Bloms fisk.

Les også: Full skjæring mellom Coast og Blom – møtes i retten

Både Blom Fiskeoppdrett og Coast Seafood er tunge på henholdsvis oppdrett og eksport av ørret.

Storebror
Firda Seafood er enda tyngre på ørret, etter at eneeier Ola Braanaas valgte å slakte ut all laks og gå all inn i oppdrett i fjor sommer.

Blom Fiskeoppdrett omsatte i 2019 for 440 millioner kroner og fikk et driftsresultat på -95 millioner. Til sammenligning omsatte Firda-konsernet for 1.126 millioner kroner, og fikk et driftsresultat på 167,8 millioner kroner i 2019. Til sammen produserer de to oppdrettselskapene rundt 30.000 tonn laks og ørret årlig.

Det er ingen tvil om hvem som er storebror i forhandlingene om eiermessig samarbeid. Ola Braanaas eier 100 prosent av Firda-konsernet. Han er kjent for å like å ha full kontroll.

Jokeren er hva som nå skjer med Coast Seafoods eierpost i Blom Fiskeoppdrett. 

Går Ola Braanaas inn som en minoritetsaksjonær, sammen med Blom Gruppen, eller vil han ta kontroll?

Ola Braanaas har ikke returnert iLaks’ henvendelser i saken.

Fortsatt eiere
Coast Seafoods administrerende direktør Sverre Søraa ber om å få tilsendt spørsmål per sms, når iLaks endelig får kontakt med ham på telefon seint onsdag ettermiddag.

– Har dere solgt Blom-aksjene?

– Nei, vi er fortsatt eiere i Blom Fiskeoppdrett AS og vår situasjon er ikke endret, skriver Sverre Søraa.

– Er det forhandlinger om denne posten?

– Nei, skriver Søraa, og legger til at han «er på trening».