Omfattende informasjonsvakuum om eiermessig samarbeid mellom Firda og Blom

Nyheter
814

Gårsdagens utspill om et eiermessig samarbeid mellom Blom Fiskeoppdrett og Firda Seafood følges opp med en vegg av taushet.

«Blom og Firda slår kreftene sammen», sto det i pressemeldingen som ble sendt ut onsdag ettermiddag. Men idet partene selv ikke definerer hvordan et slikt eiersamarbeid vil formes, fremstår det hele nå som et forhandlingsutspill eller en PR-messig røykskjerm.

Blom Gruppen og Firda Seafood har uttalt at de «har blitt enige om at det pt. ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer».

Floke
Blom Fiskeoppdrett har imidlertid lenge slitt med lønnsomheten, og er nå viklet inn i en rettstvist mellom selskapets to aksjonærer, Blom Gruppen og Coast Seafood. Denne floken må løses.

Les også: Coast Seafood avviser forhandlinger om eierblokk i Blom Fiskeoppdrett

Etter det iLaks erfarer, er det Jakob Blom og Ola Braaanaas, og deres rådgivere, som fører samtalene mellom de to vestlandsoppdretterne Blom og Firda. Så langt er det ikke blitt enighet om et konkret forslag for en eventuell ny eierkonstellasjon med en brutto årsproduksjon på 30.000 tonn laks og ørret.

Blom Gruppen eier 66 prosent av Blom Fiskeoppdrett. De resterende aksjene eies av måløyeksportør Coast Seafood. Sistnevnte synes ikke å spille en aktiv rolle i samtalene om eiermessig samarbeid.

– Er dere ikke med i diskusjonene? Coast har vel forkjøpsrett på aksjer i Blom Fiskeoppdrett?

– Ja, det har vi, sier Sverre Søraa, administrerende direktør i Coast Seafood.

– Så Firda er kun på vei inn på eiersiden i Blom Gruppen?

– Du må henvende deg til Blom om dette, svarer Søraa.

Forslag
Eierne av Blom Gruppen har ikke returnert iLaks’ henvendelser i denne saken. Styreleder i Blom Fiskeoppdrett, Torbjørn Gjelsvik, er heller ikke spesielt meddelsom om denne angivelige eller mulige transaksjonen.

– Alle forslag som kan redusere produksjonskostnadene og øke produksjonsvolumene til Blom Fiskeoppdrett mottas med glede. Utover det har jeg egentlig ingen kommentar, sier Gjelsvik til iLaks.

– Dette er en sak som utelukkende angår eierne av Blom Fiskeoppdrett, legger bergensadvokaten Gjelsvik til.

Firda-eier Ola Braanaas har heller ikke besvart iLaks’ henvendelser.