Torjus Løyning Glestad (20) er oppvokst nær Oslo-marka. Det var derfor ingen selvfølge at han skulle gjøre karriere innen akvakultur, men etter to og et halvt år ved OFAs settefiskanlegg, er han overbevist om at fremtiden er fisk.
– Jeg ønsker å fortsette med produksjon av fisk og er spesielt interessert i landbasert matfiskproduksjon. Jeg ser for meg å jobbe på et større anlegg i fremtiden, sier Torjus Løyning Glestad til iLaks.
Vi møter unggutten, som er lærling, på kontorene til Oslo Fiskeadministrasjon (OFA) i Sørkedalen, nordvest i Oslo kommune. Lokalene huser også et settefiskanlegg hvor det for tiden står 40.000 ørret, som til våren skal plasseres ut i fiskevann.
– Selv om dette er et lite kultiveringsanlegg med vill fisk, og ikke et fiskeoppdrett med matfisk, så er det også ganske mye likt innen rutiner og mekanikk. Det er et veldig fint sted å være lærling. Her får jeg være med på å klekke ut vill rogn/melke og startfôre yngelen, frem til de settes ut som små for å styrke ville bestander. Det er ikke kjønnsmoden eller tam fisk i anlegget, sier Glestad, som også er anleggsassistent.
Les også: Med dette enkle grepet reduserte de predasjonsfaren etter fiskeutsett
Første lærling i akvakultur på Østlandet
Glestad lever veldig tett på fisken. Han bor nemlig også rett ved siden av settefiskanlegget.
– Når jeg bor her har jeg fått et spesielt forhold til anlegget. Jeg blir engasjert i alt som skjer. Det har vært veldig lærerikt. Noen av de viktigste egenskapene jeg har lært er å være årvåken på detaljer, endringer og bruke erfaringen til å alltid søke å ligge hakket foran det som skjer, eller rettere sagt som kommer til å skje, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Før han kom til OFA, studerte han akvakultur på Tau, rett utenfor Stavanger. Til våren venter fagprøven for Glestad.
– Jeg er den første lærlingen på Østlandet innenfor akvakultur, sier Glestad.
– Jeg har visst om næringen lenge
Glestad forteller han alltid har hatt interesse for fisk og det som skjer under vann.
– Jeg er et friluftsmenneske. Det å kunne være her å jobbe med fisk og samtidig drive med naturforvaltning, det er en veldig fin kombinasjon, mener han.
Men han fikk sine drypp av akvakulturnæringen også i oppveksten.
– Jeg har mye familie i Rogaland, og har tilbrakt de fleste ferier ved sjøen der. Jeg har visst om næringen lenge og interessert meg veldig for den, avslutter Glestad.