Den amerikanske sjømatgrossisten Joe J. Lasprogata tror det kan bli knapphet på laks i 2022.
Amerikanske forbrukere spiser hovedsakelig sjømat når de er på restaurant. Men stengte restauranter og sosial distansering har gjort det nesten umulig det siste året. I løpet av de siste fire ukene av 2020 økte imidlertid salget av fersk sjømat med 25 prosent år over år, ifølge Bloomberg. Salget av frossen sjømat på amerikanske supermarkeder økte med 26 prosent i samme periode.
Vice president product development hos Samuels And Son Seafood, Joe J. Lasprogata, sier til iLaks at etterspørselen etter bestselgeren oppdrettslaks har tatt seg betydelig opp.
– Det har generelt gjort det fordi folk spiser hjemme. De må fortsatt spise. Detaljhandel klarer seg ganske bra. Du ser på Albertsons, Giant og Kroger-kjedene, du ser aksjene gå opp fordi overskuddet er opp.
Mer fersk
Den Philadelphia-baserte sjømatgrossisten, grunnlagt i 1945 av den sicilianske innvandreren Giuseppe Ippolito, leverer mange arter av frossen og fersk sjømat innen en radius på 300 miles fra atlanterhavskysten, i Midtvesten, Sørkysten og Vestkysten – seks dager i uken. Til tross for at selskapet er en grossist, som leverer til restauranter, har det også kontrakter med supermarkeder, som har støttet virksomheten gjennom korona.
– Vi selger absolutt mer fersk laks enn frosne foredlede produkter. Du vil se at på food service, hoteller og restauranter – den delen av virksomheten gikk på en smell. Det er for det meste fileter eller porsjonsskåret, noen kunder foretrekker lavest mulig kostnad. De har forhåndsforedlede chilenske porsjoner, og noen vil også ta canadiske porsjoner. Begge disse produktene er veldig konsistente i salg, sier Lasprogata.
Laksen er den fisken de fleste er kjent med, spesielt i dette området, nordøst, legger han til.
Protein
– Det kan være annerledes hvis du reiser til vestkysten, hvor det for eksempel kan være mer av hvitfisk, grouper og snapper for eksempel. Mange liker laks. Det er en ganske takknemlig fisk. Hvis det er første gang du skal lage sjømat, kan den gjennomsnittlige hjemmekokken legge den i mikrobølgeovnen eller stekeovnen og bake den uten å ødelegge den.
– Folk begynner å finne ut at det er et protein av høy kvalitet som smaker godt og er bra for deg. Og misforståelsene må elimineres, sier han.
Utsett
Han ser imidlertid en mulig fremtidig manko på laks fra Chile neste år.
– Det å ikke sette fisk i sjøen (i Chile) vil påvirke ting 18 måneder til to år nedover veien, noe som er en tabbe, sier Lasprogata. – Det kommer til å skape manko. Vi har sett det før. Her hjemme med catfish-gutta som ble de sinte og sa at «prisene var for lave, vi setter ikke noe i vannet». Og så, før du aner det, er det ingen catfish på to år. Og så er det panikk. Og så åpner det døren for importørene, sier han.
– Idet chilenere ikke putter fisk i vannet, er det åpenbart gode nyheter for amerikanske og europeiske produsenter da fisk tas ut av markedet. Jeg tror de ville være dumt å gjøre det, ettersom det kommer til å øke prisen, legger sjømatveteranen Lasprogata til.
Tilbud og etterspørsel
Han sier at østkysten er ok, med oppdrettere som samarbeidspartneren Cooke og Mowi Canada East som setter fisk i sjøen og «går full fart fremover”. Men i British Columbia har myndighetene kunngjort at de presser lakseoppdrettene ut, noe som vil stramme inn forsyningene.
– Sjømat lytter til den eldste økonomiske loven, som er tilbud og etterspørsel, sier Lasprogata.
– Det er kun spekulasjon. Men det er egentlig ikke rakettvitenskap, sier han og legger til at når det gjelder det stigende fryselager i Chile, er det ikke mange av hans kunder som er villige til å bytte fra et ferskt til et frossent produkt.
– De kan av nød gå den veien, men de fleste kundene vi har å gjøre med (for større volumer) vil definitivt ha det ferske produktet, konkluderer Lasprogata.