Først ville ikke Fiskeridirektoratet gi utviklingstillatelser for denne betongmerden. Nå har de snudd

Nyheter
1576

Fiskeridirektoratet har fattet vedtak om tilsagn om tre utviklingstillatelser til Grieg Seafood for konseptet «Blue Farm».

Det opplyser Fiskeridirektoratet i en pressemelding mandag kveld.

2.340 MTB
Grieg Seafood fikk i oktober 2018 avslag av Fiskeridirektoratet på søknad om ti utviklingstillatelser for den strekkforankrete betongmerden «Blue Farm». Dette fordi konseptet ikke var tilstrekkelig dokumentert, ifølge direktoratet, som også mente søknaden også måtte avslås fordi risikoen for uakseptabel skade på sentrale miljømål var for stor.

Vedtaket ble påklaget av oppdretteren, men Fiskeridirektoratet opprettholdt avslaget. Klagen ble oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet for endelig avgjørelse i juni 2019, og departementet besluttet å oppheve vedtaket til direktoratet i april i fjor. Saken gikk deretter tilbake til Fiskeridirektoratet, som nå har vurdert om konseptet oppfyller blant annet kriteriet om «betydelig innovasjon».

I et ferskt vedtak skriver direktoratet at de gir Grieg Seafood tre utviklingstillatelser på til sammen 2.340 tonn maksimalt tillatt biomasse (MTB).

«Tillatelsene gis med en varighet på åtte år fra lokalitet er klarert og tillatelsesdokument utstedt», heter det i vedtaksbrevet. Grieg Seafood planlegger å legge betongmerden til lokaliteten Eime i Kvitsøy kommune.

Fiskeridirektoratets vurdering
I vurderingen skriver Fiskeridirektoratet at Blue Farm» innebærer utvikling av ny anleggsteknologi, og at derfor vilkåret om at prosjektet kan bidra til å «utvikle teknologi» er oppfylt.

Fiskeridirektoratet mener videre at konseptet kan bidra til å løse oppdrettsnæringens arealutfordringer. Direktoratet utelukker ikke at «Blue Farm» kan ha potensiale til å bidra til å løse enkelte miljøutfordringer næringen står overfor. I første omgang relatert til lakselus, og deretter på lengre sikt relatert til forurensing og sykdom.

«Imidlertid er dette potensialet antakeligvis størst på grunn av lokaliteten som sådan og ikke så mye på grunn av anleggets beskaffenhet. Ved en større tetthet av anlegg og lokaliteter i eksponerte områder, vil potensialet for bidraget til å løse disse utfordringene antakelig svekkes», understrekes det likevel i vedtaket.

Fiskeridirektoratet har etter ytterligere dokumentasjon vurdert om konseptet denne gangen oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon». Direktoratet mener «Blue Farm» innebærer en nyhet, og fremstår som en forbedring sammenlignet med dagens teknologi.

«Videre har Grieg levert tilstrekkelig med teknisk dokumentasjon for prosjektet slik at det på det nåværende tidspunkt fremstår som gjennomførbart. Etter en konkret helhetsvurdering finner Fiskeridirektoratet at konseptet oppfyller vilkåret om betydelig innovasjon, jf. laksetildelingsforskriften § 23b første ledd», står det i vedtaket.

Fiskeridirektoratet har deretter sett på om konseptet innebærer «betydelige investeringer». Grieg Seafood har oppgitt investeringskostnadene til 523,2 millioner kroner for hver betongmerd. Fiskeridirektoratet mener at søkere til utviklingstillatelser gjennomgående har undervurdert investeringskostnadene ved innsendelse av søknad. Direktorate skriver budsjettet Grieg har sendt inn er «rimelig overordnet og lite detaljert», men de finner likevel at budsjettet opplyser saken nok til at de kan ta stilling til om vilkåret er oppfylt.

«Fiskeridirektoratet finner etter en konkret helhetsvurdering av saken at Grieg under tvil oppfyller vilkåret om betydelige investeringer, jf. laksetildelingsforskriften § 23b første ledd», heter det i vedtaket.

Når det gjelder antall tillatelser viser Fiskeridirektoratet til at at «Blue Farm» skal utvikles for eksponerte forhold, og at Grieg er en stor aktør, som derfor bør bære en vesentlig del av risikoen selv.

«Fiskeridirektoratet finner etter en helhetlig vurdering av prosjektet at en tildeling av tre tillatelser á 780 tonn maksimalt tillatt biomasse vil gi en tilstrekkelig økonomisk risikoavlastning til prosjektet», heter det avslutningsvis.