Overskudd av storlaks gir rekordbiomasse

Nyheter
1647

Normalt er november årets mest hektiske slaktemåned. I år har fôringen vært vesentlig større enn uttaket av fisk.

Et fôrsalg på 191.000 tonn, tilsvarende en økning år over år på 18 prosent, markerer et lang sprang fra novembers lakseeksport på 125.000 tonn (en prosent økning). Det er hovedforklaringen på den rekordhøye laksebiomassen ved månedsskiftet november/desember.

Akvafaktas månedsrapport, som ble sendt ut tirsdag kveld, viser en stående biomasse i norske laksemerder på 844.000 tonn, ti prosent over nivået for tolv måneder siden.

Det er rikelig av fisk å slakte på.

Og det er en viktig forklaring på prisnivået vi ser idag – og utsiktene i månedene som kommer. I perioder av denne høsten har storlaks, som normalt er høyest priset, vært solgt med rabatt mot «industrifisken» mellom tre og seks kilo.

Les også: Hvor stramt blir egentlig laksemarkedet neste år?

Det står mye storlaks i sjøen. Og stor fisk spiser mer fôr. 2019-generasjonen, som det slaktes på nå, er fem prosent større enn hva 2019-generasjonen var for et år siden. Og 2020-generasjonen viser enda sterkere tilvekst. Denne er tre prosent flere i antall individer og har 15 prosent tyngre snittvekt.

En forklaring på økt fôrsalg og biomasse er at det er gode vekstbetingelser i sjøen. Høsten har vært mild, med en halv grad varmere vann enn i fjor. Det liker fisken, da spiser den mer fôr.