– Tallene gir ikke et rettmessig bilde av divisjonen som helhet

Nyheter
1332

Mørenot Aquaculture i Ålesund omsatte for 500 millioner kroner i 2019, og fikk et driftsresultat på minus 11,9 millioner kroner.

Driftsresultatet til Mørenot Aquaculture, som leverer utstyr og konsulenttjenester til havbruksnæringen i Norge og internasjonalt, har vært rødt helt siden oppstarten i 2011.

I fjor, i forbindelse med at 2018-resultatet ble lagt fram, uttalte konsernsjef Arne Birkeland i Mørenot at tallene ikke ga et rettmessig bilde av konsernet som helhet, og ei heller av Mørenot Aquaculture som en del av et større bilde.

– Vi ser at dette kan virke merkelig utad
Det samme er tilbakemeldingen fra administrerende direktør Kristian Steinshylla på fjorårets resultat. Han mener det ikke er representativt for Mørenot Aquaculture, som eies 100 prosent av Mørenot Holding II.

Kristian Steinshylla. FOTO: Mørenot

– Det er mange selskap som er med i Mørenot Aquaculture. Aquadivisjonen består også av utenlandske firma, noe som innebærer at våre selskaper i Canada, Skottland, Spania og Danmark kommer i tillegg. Vi har også gjennomført oppkjøp i Norge i 2019, hvor da bare deler av regnskap er med, forklarer han til iLaks.

Det ble i 2019 gjennomført fusjoner med søsterselskapene Mørenot Hammerfest, Mørenot Steigen, Mørenot Øksningan, Mørenot Osen, Mørenot Vevang, Mørenot Radøy og Mørenot Karmsund.

– Tallene gir derfor ikke et rettmessig bilde av divisjonen som helhet, men vi ser at dette kan virke merkelig utad, sier Steinshylla videre.

Totalbalansen i Mørenot Aquaculture var ved utgangen av fjoråret på 805,5 millioner kroner. Egenkapitalen var her på 206,2 millioner kroner (25,6 prosent egenkapitalandel).

– Leverandørkjeden har stått sammen
Om 2020 sier Steinshylla følgende:

– Vi forventer en omsetning på nærmere 800 millioner kroner for inneværende år, og resultatmessig ligger vi bedre an.

Ifølge Steinshylla har selskapet klart seg fint gjennom koronapandemien:

– Men det har vært mye hjemmekontor for oss også på linje med mange andre. Det har vært felles utfordringer både for våre kunder, leverandører og konkurrenter, og disse bringer oss på mange vis tettere sammen. Vi har eksempelvis jevnlig og god dialog med våre konkurrenter, både i felles fora som Sjømat Norge, men også i form av løpende daglig dialog om felles utfordringer. Det er med andre ord mange bevis på at leverandørkjeden har stått sammen i pandemien, mener han.

To servicestasjoner i Skottland ble imidlertid stengt i vår på grunn av restriksjoner knyttet til smittevern, men disse er nå åpnet igjen.

Tror på milliardomsetning i 2021
I årsberetningen, som iLaks har hentet inn, skriver styret at norsk og internasjonal oppdrettsnæring preges av bra inntjening og vekst i volum.

«Dette bør kunne danne grunnlag for vekst også for leverandørindustrien. Styret ser positivt på mulighet for fortsatt vekst de nærmeste årene», heter det i beretningen.

– Vi sikter på en omsetning mot milliarden i 2021, avslutter Steinshylla.