– Selskapet ble insolvent straks avtalen med Mowi ble terminert

Nyheter
2994

Første skiftesamling etter konkursen i servicebåtrederiet Aquamarineservice ble avholdt 30. september.

I slutten av august kunne iLaks fortelle at Aquamarineservice, som holder til på tettstedet Kalvåg i Bremanger kommune, var konkurs.

Selskapet ble i 2018 overtatt av Holand Maritime Service og Ships, hvor daglig leder Bjørn-Gunnar Holand eier 90 prosent av aksjene, mens operasjonsdirektør Rolf-Rikard B. Holand eier resterende.

FOTO: Aquamarineservice

62 krav
Onsdag denne uken ble første skiftesamling i konkurssaken gjennomført i Sogn og Fjordane tingrett. I en foreløpig innberetning til skifteretten fra bostyrer advokat Endre Rutledal går det fram at det har kommet inn 62 krav på totalt 8,7 millioner kroner til boet.

På kreditorlisten finner man blant annet banker og Skattetaten. Videre krever vaskerobotleverandøren MPI 308.221 kroner. Det ligger i tillegg et krav fra Siemens Financial Services for leasing av MPI Racemaster på totalt 864.474 kroner.

Andre som har meldt inn krav til boet er Stranda Prolog (303.282 kroner), Sperre (70.338 kroner) og Pump Supply (71.016 kroner). Ifølge innberetningen skylder også rederiet penger til Tess Vest (86.375 kroner), som i april trakk en konkursbegjæring mot Aquamarineservice.

Det største kravet er imidlertid fra selskapet Frøysund. «BB avtalet for fartøyet MS Frøysund», står det under kravet, som er på litt over to millioner kroner.

Mowi-oppkjøp fikk store konsekvenser
I innberetningen står det at Aquamarinservice hovedsaklig har drevet med undervannsservice med leid/leaset utstyr. Da selskapet ble overtatt av Holand Maritime Service og Ships i 2018, var det primært en langsiktig serviceavtale med K. Strømmen Lakseoppdrett, som var grunnlaget for aktiviteten i servicebåtrederiet. Ifølge bostyrer ble denne avtalen sagt opp da K. Strømmen Lakseoppdrett ble solgt til Mowi

«Den direkte årsaken til konkursen var at debitor (Aquamarineservice journ.anm.) meldte oppbud. Den underliggende årsaken er at debitor ikke klarte å skaffe seg nye oppdrag etter at avtalen med Mowi ble terminert, og man klarte heller ikke å få hentet inn ny kapital», heter det i innberetningen.

«Med den informasjon bostyrer har tilegnet seg ila bobehandlingen så antas at debitor ble insolvent straks avtalen med Mowi  ble terminert i 2019», legges det til.

Sogn og Fjordane tingrett. FOTO: Advokatfirmaet Robertsen

Tviler på at kreditorene får noe
Det ser ut som det imidlertid er lite å hente for kreditorene fordi de fleste eiendelene som ble brukt i virksomheten var leid/leaset.

«Anmeldte fordringer er ikke prøvet og det ser ut til at det ikke blir noe dividende til kreditorene», skriver bostyrer.

Den endelige bobehandlingen forventes avsluttet i løpet av våren 2021.

Ifølge rettsdokumentet fra skiftesamlingen bemerket styreleder Bjørn-Gunnar Holand at selskapet hadde en avtale med Svea Finans om finansiering som ble avsluttet.

«Styreleder mener at selskapet har et krav etter avtale, og vil forfølge dette. Bostyrer vil undersøke om boet har krav», står det i dokumentet. 

Svea Finans krever for øvrig nærmere 1,3 millioner kroner fra boet.

iLaks har forsøkt å få en kommentar til saken fra Bjørn-Gunnar Holand, men har så langt ikke fått svar.