– Denne typer rømmingshendelser er svært beklagelig

Nyheter
3948

Laksen i SalMars havfarm blir mest sannsynlig slaktet ut i løpet av neste uke.

Det bekrefter administrerende direktør Olav-Andreas Ervik i SalMar Ocean overfor iLaks.

Da vil også selskapet få vite omfanget av rømmingen, som skjedde for litt over en uke siden. Fiskeridirektoratet, som tidligere har uttalt at merden ville være utslaktet allerede denne uken, utelukker ikke at det kan dreie seg om en større rømming.

I forbindelse med rømmingen ble det oppdaget en skade i sammenføyningen mellom not og konstruksjon, og skaden ble oppgitt til å være cirka seks meter lang. 

Olav-Andreas Ervik. FOTO: Andreas Witzøe

– Vi jobber nå sammen med myndighetene for å finne årsak og årsakssammenhenger til hendelsen, sier Ervik til iLaks.

Det rømte også fisk fra havmerden for to år siden. I tillegg rapporterte selskapet inn en en mindre rømming av rognkjeks i april. 

– Det som skjedde her var at den ene fortøyningstrossen røk om bord i fartøyet, som leverte rognkjeks. Dette medførte at losseslangen kom ut av stilling og det ble estimert at 20-50 rognkjeks rømte fra fartøyet, forklarer Ervik.

På spørsmål om hva han tenker om rømmingene fra havmerden, svarer Ervik:

– Dette at vi har denne typer hendelser er svært beklagelig. Vi jobber nå som nevnt sammen med myndighetene for å finne årsak og årsakssammenhenger til hendelsen. Når det er klarlagt så vil vi gjennomgå våre rutiner å se om hvilke tiltak vi kan gjøre for sikre at en slik hendelse ikke skal skje igjen.

For 2020 var det ved utgangen av august mottatt 28 rapporter om rømmingshendelser fra oppdrettere på om lag 32.000 laks, opplyser Fiskeridirektoratet på sine egne nettsider.