Tungt prisfall mer enn halverte Lerøys andre kvartalsresultat

Nyheter
859

Og tredje kvartal gir neppe noen bedring.

Lerøy Seafood Group (LSG) oppnådde en omsetning på 4.712 millioner kroner i andre kvartal 2020, sammenlignet med 5.340 millioner kroner i samme periode i 2019. Driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler ble 322 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 774 millioner kroner i andre kvartal ifjor. Ekskludert inntjening fra Villfangst, gir dette et driftsresultat per kilo før biomassejustering på 7,8 kroner i andre kvartal 2020, mot 19,0 kroner i samme periode i fjor.

– Inntjeningen i andre kvartal er vesentlig lavere en hva vi forventet ved inngangen til året, medgir konsernsjef Henning Beltestad i en børsmelding.

– Lavere laksepris, som følge av etterspørselseffekter av Covid-19 pandemien, er den viktigste årsaken til det. Det er uvisst hvor lenge Covid-19 vil påvirke oss, men vi erfarer at konsernets modell med tett integrasjon med våre kunder har stryket seg gjennom utfordringene. Vi mener det langsiktige etterspørselsbildet etter sunn og bærekraftig kvalitets sjømat ikke er endret og fortsatt vil være godt.

– Vårt hovedfokus har vært å holde verdikjeden åpen og sikre leveranser til våre kunder. Det har vi lykkes med. Jeg er stolt og takknemlig over den innsatsen og ståpå-viljen mine kolleger har vist, sier Beltestad.

I perioden har Havbruk slaktet 39 tusen tonn sammenlignet med 37 tusen tonn i andre kvartal 2019.

Lerøy Aurora leverer en EBIT/kg på 6,3 kroner, Lerøy Midt på 14,1 kroner og Lerøy Sjøtroll på -1,6 kroner. 

– På bakgrunn av svært høye eksportvolum fra Norge har prisutviklingen for ørret vært betraktelig svakere enn for laks i andre kvartal og i starten av tredje kvartal, sier Beltestad videre. – Samlet uttakskostnad i andre kvartal 2020 er høyere enn samme periode i fjor, men som tidligere kommunisert forventes det lavere uttakskostnader i andre halvår 2020.

De høye uttakskostnadene er drevet av en utfordrende situasjon i Lerøy Aurora og fortsatt høy uttakskost på laks i Lerøy Sjøtroll. Så langt i tredje kvartal har produksjonen i sjø vært som forventet og utsiktene per i dag er at uttakskostnadene vil bli vesentlig redusert i andre halvår av 2020 og fremover.

Konsernets senere års investeringer i større smolt vil altså gradvis gjøre seg gjeldende. Snittstørrelsen på utsatt laksesmolt i Lerøy Auora og Lerøy Sjøtroll i 2020 vil være omlag 300 gram. Det er ledelsen og styrets forventning at de allerede ferdigstilte investeringene i nye smoltanlegg, sammen med de pågående investeringene, vil gi betydelig vekst i produksjonen i sjø i 2020 og årene som kommer. Den økte produksjonen vil gradvis fra 2020 resultere i høyere slaktevolum hvert år, de kommende fire til fem årene. Forventet slaktevolum inneværende år, inkludert andel i tilknyttet selskap, er per i dag 183.000–188.000 tonn laks og ørret. Konsernets ambisjon er at tilsvarende tall for 2021 vil være mellom 200.000–210.000 tonn.

Styret presiserer  at usikkerheten knyttet til vurdering av fremtidig utvikling er vesentlig større enn normalt, men forventningen per i dag er at inntjeningen i tredje kvartal 2020 vil bli betydelig lavere enn det en normalt ville forventet. Styret påpeker at årets totale resultat vil være avhengig av pandemiens utvikling og innvirkningen den vil få på etterspørselen etter sjømat i tiden som kommer.